Reklama

Rozinky - superpotravina našich babiček

Rozinky jsou zdrojem vitaminů a minerálů, jako je draslík, fosfor, hořčík, vápník a železo. Jsou vynikající sytící potravinou, pokud to s nimi ovšem nepřeháníme.

Rozinky dokážou změnit chuť pokrmu, která se stává sladkokyselou a voní nostalgií. Ale umějí ještě více: je to pokladnice polyfenolů, rostlinných sloučenin, které mají antioxidační a protinádorové účinky. Proto je lze srovnávat s módními exotickými potravinami, počínaje plody kustovnice čínské a konče zázvorem.

Sultánky, které se používají v kuchyni, jsou zvláštní plodinou, která obsahuje hodně quercetinu, na úkor resveratrolu, který je charakteristický pro všechny ostatní druhy rozinek. Experti na nutrigenomiku, tedy vědu, která zkoumá vztah mezi jídlem a DNA, tvrdí, že oba druhy polyfenolů aktivují ochrannou činnost buněk před degenerativními procesy a záněty.

Ve středomořské kuchyni rozinky napomáhají tomu, abychom při konzumaci bílého jogurtu a sladkostí neměli tendenci přidávat cukr. Jsou vynikající i k potlačení hladu. Některé výzkumy ukazují, že přispívají ke snížení chuti k jídlu a pro sportovce jsou vynikající svačinou.

Je to samozřejmě koncentrát energie tvořený ze 70 procent cukry, ale dostatečné množství vlákniny tlumí jeho absorpci. Maximální porce rozinek má být 15 gramů.

Reklama

Zdroj: ČTK/Corriere della Sera

Reklama

Komentáře

Reklama