Reklama

Špatné prokrvení těla a 8 červených potravin, které mohou pomoci

Červené potraviny podporují zdraví oběhového systému a pomáhají zvyšovat energii a produktivitu. Zařadit do jídelníčku byste je měli především, pokud na sobě pociťujete následující příznaky svědčící o špatném prokrvení tkání:

- Nízká energie

- Staře vypadající kůže

- Nedostatek vytrvalosti/pocit opotřebení

- Pocit mozkové „mlhy“

Reklama

- Studené ruce a/nebo nohy

- Občasné potíže v ložnici, ztráta libida

- Pomalé zotavení po cvičení

- Svalové křeče a/nebo nepohodlí související po fyzické aktivitě

 

Potraviny, které pomáhají roztahovat cévy a zlepšují průtok krve tkáněmi a zásobení buněk kyslíkem a živinami:

 

Červená řepa je známá jako „oběhová superpotravina“. Je bohatým zdrojem fytochemikálií a bioaktivních sloučenin a může poskytnout silnou podporu pro zdravé hladiny oxidu dusnatého, průtok /cirkulaci krve (včetně do mozku), hladinu duševní a fyzické energie, vytrvalost i zábavu v ložnici.

 

Jablka jsou bohatá na polyfenoly zvané flavonoidy, které mohou být obzvláště důležité pro podporu zdravého oběhu, například podporou produkce oxidu dusnatého. Tyto flavonoidy mohou podporovat aktivitu syntázy oxidu dusnatého (eNOS), což je enzym, který generuje oxid dusnatý. Systém eNOS byl označován jako „hlavní zbraň“ v boji proti stagnující krvi.

 

Granátová jablka jsou další oběhová superpotravina. Jedním z důvodů je, že mohou zvýšit aktivitu eNOS a podporovat produkci oxidu dusnatého. Ukázalo se také, že taniny v granátových jablkách poskytují podporu pro zdravé endoteliální buňky (endotelové buňky lemují cévy) a tím pádem i pro zdravý oběh.

 

Hrozny jsou bohaté na určité polyfenoly, o nichž se prokazuje, že podporují zdravé prokrvení. O účincích se předpokládá, že souvisejí se zvýšením dostupnosti oxidu dusnatého, vazodilatátoru odpovědného za uvolnění krevních cév. Navíc se ukázalo, že resveratrol, možná nejznámější polyfenol nacházející se v hroznech, podporuje zdravý průtok krve mozkem a může pomoci zlepšit celkovou kognitivní výkonnost.

 

Brusinky jsou nabité určitými bioaktivními polyfenoly, u nichž bylo prokázáno, že poskytují silnou podporu pro zdravé, pružné tepny a cévní funkce. To zahrnuje rozšíření cév a zvýšení průtoku krve.

 

Ostružiny, maliny, jahody, borůvky - jedním z mnoha silných polyfenolů v těchto bobulích jsou antokyany. Ty mohou pomoci podporovat zdraví cév tím, že podporují přirozené antioxidační reakce těla. To je důležité, protože oxidační poškození endotelových buněk může narušit jejich schopnost produkovat oxid dusnatý, silný vazodilatátor. Antokyany také podporují zdravé prokrvení tím, že podporují expresi eNOS, enzymu, který generuje oxid dusnatý.

 

MK

Reklama

Komentáře

Reklama