Reklama

Štědrovečerní večeře může být dietní

Podle nutriční terapeutky Věry Králové samotný klasický štědrovečerní smažený kapr s bramborovým salátem představuje celodenní dávku energie při redukční dietě. K tomu, aby člověk nepřekročil doporučený energetický příjem, není nutné vyhnout se obvyklému vánočnímu menu, pokud jsou potraviny šetrně zpracovány. Odlehčit lze už rybí polévku tím, že se buď vůbec nezahustí, nebo se máslová jíška nahradí lisovanou zeleninou či mixovanými bramborami. Na závěr lze pro zjemnění přidat trošku rostlinného tuku.

Daleko větší energetické úspory lze docílit u bramborového salátu. Je však třeba vynechat salám a vajíčka, případně použít jen bílek. Majonézu je třeba nahradit lehkou omáčkou s jogurtem. Kuchaři radí experimentovat, například místo majonézy spojit brambory a zeleninu směsí citronové šťávy a panenského olivového oleje.

Ke štědrovečerní večeři sice patří také kapr, ale nemusí být smažený. Ryba chutná i lehce podušená na menším množství rostlinného tuku. Při přípravě ryby v alobalu lze množství energie snížit o polovinu. Jestliže se kuchařka přece jenom rozhodne pro smažení, měla by používat rostlinný nebo olivový olej a rybu vkládat do rozpáleného tuku, jinak strouhanka nasákne příliš oleje. Po usmažení lze přebytečný tuk odstranit buď vysušením ubrouskem nebo ponořením smaženého kousku na několik vteřin do vroucí vody.

Jitka Klejnová - ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama