Reklama

Syrovátkový protein a vaše zdraví

Přiměřené množství vysoce kvalitních bílkovin obsažených v syrovátce společně s pravidelným cvičením může přispět k udržení svalové hmoty, která obvykle s věkem ubývá. Ztráta svalů přispívá ke ztrátě síly a mobility, což zvyšuje riziko pádů a zlomenin u starších osob.

Bílkoviny přispívají k růstu a údržbě svalové hmoty, která je nezbytná pro podporu zdravého metabolismus. Protein je také důležitou živinou pro řízení chuti k jídlu.

I když existují obavy ohledně přebytku bílkovin a vyčerpání vápníku, studie ukázaly, že dostatečné množství bílkovin a vápníku téměř jistě pracuje synergicky pro udržování kostní hmoty. Výzkumy dokonce naznačují, že syrovátkový protein může přispět k rozvoji kosti tvořících buněk známých jako osteoblasty.

Sportovní výživa: Popularita syrovátky mezi aktivní jednotlivci má hodně co do činění s výhodami spojenými s těleskými proporcemi (zvýšením svalové hmoty), ale existují i jiné výhody. U vytrvalostních a silových sportovců požití syrovátkového proteinu po tréninku je spojeno s rychlejším zotavením a zlepšením v oblasti tréninku.

Mezi hlavní role bílkovin v organismu patří:

Reklama

o Tvorba a opravy tělesných buněk, včetně svalů a kosti

o Zdroj energie

Kolik bílkovin potřebuji ?

Množství proteinů potřebných pro dobré zdraví je žhavě probírané téma v nutričním světě. Vzhledem k individuálním rozdílům jako je věk, hmotnost a pohlaví, Institute of Medicine (IOM) doporučuje, aby se všichni snažili získat 10-35% našich celkových kalorií z bílkovin.

Mnoho lidí nesplňuje tyto doporučení a nedoshuje svého otimálního zdraví.

Pro muže konzumujících 2500 kalorií za den, to odpovídá 62 - 220 g bílkovin denně.

Pro ženu konzumující 2000 kalorií za den, to odpovídá 50 až 175 g bílkovin denně.

Proč syrovátka ?

Syrovátková bílkovina je přirozeně se vyskytující derivát při výrobě sýra. Syrovátka přirozeně tvoří asi 20 procent bílkovin v mléce (ostatních 80 procent je kasein). Ačkoli syrovátka obsahuje malé množství tuku a některé minerály, je složena převážně z vysoce kvalitních bílkovin obsahujících menší bílkovinné podskupiny a malé peptidy - to vše má úžasné zdraví podporující vlastnosti.

Moderní technologie umožnila izolaci aktivního proteinu a různých jiných složek při současném odstranění tuku a laktózy ze syrovátky. Výsledkem je vysoce kvalitní proteinový  doplněk, který má univerzální využití a je chutný.

 

 

Reklama

Komentáře

Reklama