Umělá sladidla

Sladidla mají již na první pohled několik předností, zvláště pokud jde o diabetickou výživu: Nedodávají tělu žádné kalorie, neovlivňují tak hladinu cukru v krvi a není potřeba na ně při výpočtu množství uhlohydrátů brát přílišný zřetel. Na druhé straně však jsou patrné i nevýhody: Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila, aby se užívání sladidel omezilo, neboť není jasné, zda-li nemohou vykazovat dlouhodobě negativní účinek na zdraví.

Nejčastěji používanými a vyskytujícími se sladidly jsou: sacharin, cyclamat, aspartam.

Sacharin je 300 až 500krát sladší než běžně používaný cukr. Ve vyšší koncentraci zanechává toto sladidlo kovovou pachuť. Je sporné, zda-li by toto sladidlo, byť by se užívalo v malých dávkách, nezpůsobilo rakovinu. V USA musí být na produktech, které jsou slazeny tímto sladidlem, uvedena poznámka: „Při pokusech na zvířatech vyvolalo rakovinu". WHO doporučuje, aby člověk denně požil max. 5 mg sacharinu na kilogram své hmotnosti.

Cyclamat není v USA a ve Velké Británii doporučován s ohledem na možné podezření vzniku rakoviny. Protože například němečtí vědci toto nebezpečí zatím ještě nepotvrdili, je možné toto sladidlo zatím v prodejnách v Německu zakoupit. Doporučené denní množství sladidla na kilogram hmotnosti by nemělo být vyšší než 11 mg. To je poněkud více než u sacharinu, neboť sladkost tohoto sladidla je desetkrát nižší než sacharin.

Aspartam je bílkovinná látka se sladkou příchutí, která sladí 100 až 200krát intenzivněji než cukr, ale není tepelně stabilní. Aspartam je rovněž pod dohledem WHO: Na kilogram tělesné váhy činí denní množství max. 40 mg, neboť ve větších dávkách může způsobit mozkové potíže a z toho vyplývající vysoký krevní tlak a nespavost.

Nejvyšší denní dávka se v prvním okamžiku zdá být velmi vysoká. Pokud však sladidla budou průmyslově používána jak v potravinách, tak i poživatinách, může dojít k velmi rychlému překročení nejvyšší možné hranice. Jestliže například dospělý člověk se 70 kg své tělesné váhy vypije dva litry dietní limonády, může se stát, že tímto nápojem vlastně dosáhne doporučeného denního množství sladidla. Nezapomeňte na to, že sladidla jsou obsažena v mnoha jiných produktech, v nichž bývají velmi často přehlédnuta, jako například hořčice a kyselé okurky v nálevu.

Pokud sníte občas kousek koláče, který je oslazen sladidly, jistě vašemu zdraví nezpůsobí újmu. Nikdy byste neměli bez rozvahy konzumovat větší množství sladidla!

Sladidla mají ještě další nevýhodu, protože jazyk si velmi rychle přivykne jejich sladké chuti. Chuťové pohárky na jazyku reagují velmi citlivě a pokud jsou neustále pod vlivem sladké chuti, velmi brzy se otupí. To má dále za následek to, že se konzumace sladkých pokrmů zvyšuje, a sladká chuť je prakticky otupena. Proto je důležité, aby se se sladidlem (v zásadě je úplně jedno, o jaký druh se jedná) zacházelo velmi opatrné.

Zdroj: Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (8)

  • Obrázek uživatele Enigma
    Enigma (anonym)

    Navíc se jedná o podvod vůči organismu. Organismus čeká přísun energie, ale ono nic.

    Čer 30, 2010
  • Obrázek uživatele Janina
    Janina (anonym)

    pokud něco sladkého, tak výhradně pravý včelí med, vše ostatní jsou pro tělo jedy, kterým se přizpůsobilo, o sladidlech byla pěkná reportáž na ČT1 v pořadu Pod pokličkou (dá se dohledat v archivu)

    Črv 01, 2010
  • Obrázek uživatele Janino,
    Janino, (anonym)

    pro diabetika jsou jedy pravý včelí med. Takže se běž se raději dívat na televizi na pořad pod pokličkou.

    Črv 01, 2010
  • Obrázek uživatele Janina
    Janina (anonym)

    pro diabetika jsou jedy...Pokud podáš pádný argument jedů v pravém včelím medu pro diabetika klidně se ráda poučím a a za šíření tohoto názoru se omluvím viz. odkaz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/410236100091008-pod-poklickou/

    Črv 01, 2010
  • Obrázek uživatele Janino,
    Janino, (anonym)

    pokud by ses trochu poučila o tom, co je to cukrovka, tak bys zjistila, že diabetik musí minimnalizovat konzumaci jednoduchých cukrů, zejména glukózy. A právě glukóza tvoří základ včelího medu.

    Črv 02, 2010
  • Obrázek uživatele .
    . (anonym)

    Za mě zatím nejlepší...Už jsi to psala jinam pod jiným nickem dealerko. Jinak za mne- stévie je sračka, hnusná, s divnou pchutí, nanic. Tfuj tajbl.

    Zář 23, 2014
  • Obrázek uživatele Isomalt
    Isomalt (anonym)

    Dobrý den, na našem trhu se objevují také tzv. kalorická sladidla. Je to například isomalt http://www.isomalt.cz/isomalt-nekazi-zuby-ale-muze-nadymat/ který má nízký GI, používá se do DIA výrobků, při redukční dietě atd. Má mnoho pozitivních vlastností, v použití je univerzální a má přírodní složení. Sladivost má poloviční než cukr.

    Bře 17, 2015
  • Obrázek uživatele Anette
    Anette (anonym)

    Tvrzení, že člověk po vypití dvou litrů limonády se sladidlem dosáhne maximální denní dávky podle mě není pravda - i kdyby byla slazená aspartamem a byla vy opravdu sladká, bylo by to spíš 6 až 7 litrů, a já jsem vážně zvědavá, kdo dokáže za den vypít 7 litrů coca coly ;-)

    Led 02, 2017

Přidat komentář

Reklama

Reklama