Reklama

Vliv stravy na pocit chladu

Mnoha ženám je stále zima, protože jedí především potraviny, které mají na jejich systém ochlazující účinek. Tyto ženy obecně potřebují nesmírně dlouhou dobu na vzrušení své sexuální energie. V létě, když je venku horko, to ještě nějak zvládají, ale v dlouhých a studených zimách, především pokud jejich partner také nemá dost ohně, nejsou schopny "rozpustit led a uvést vodu do varu".

V západním světě se mnoho žen zabývá tím, kolik kalorií zkonzumuje, a jí především nízkokalorické potraviny. Většina těchto potravin obsahuje málo energie a má na naše tělo ochlazující účinek.

O chladu ve vašem těle svědčí tyto symptomy:

  • silná citlivost vůči chladu
  • studené nohy a ruce
  • averze vůči studenému počasí, studeným nápojům nebo studeným koupelím
  • obecná pomalost nebo nečinnost
  • velká citlivost nebo pesimismus
  • množství světlé moči
  • bledá pleť
  • křeče při menstruaci
  • nedostatek sexuální touhy Udělejte si seznam všech potravin, které běžně jíte. Většina z nás si vybírá stále stejné potraviny, takže uvidíte, že jich nebude moc. Pak porovnejte všechny své potraviny s nesledující tabulkou a zjistěte jejich tepelné účinky, abyste viděly, jak tepelně vyvážená je vaše strava.

    Studené potraviny:
    řasy, hlávkový salát, čekanka, zelný salát, řeřicha, kořen pampelišky, chřest, banány, kiwi, rebarbora, meloun, slunečnicová semena, kachna, kaviár, krab, za studena lisované oleje, sůl, sójová omáčka

Osvěžující potraviny:
zelí, lilek, květák, brokolice, houby, nakládaná zelenina, okurka, ředkvičky, kyselé zelí, celer, rajče, cuketa, azuki, špalda, hrách, žlutá sója, ječmen, nezralé ovoce, jablka, hrušky, ostružiny, borůvky, maliny, rybíz, pomeranče, grapegruity, klikva, višně, citróny, kravské mléko, jogurt, kyselá smetana, kyselé mléko, kešu, králík, vepřové, estragon

Reklama

Neutrální potraviny:
avocado, fazole, hrášek, brambory, kedluben, růžičková kapusta, řepa, droždí, proso, cizrna, čočka, pšenice, mouka, rýže, žito, červená sója, kváskový chléb, černá sója, fazole, ananas, datle, fíky, muškátový meloun, švestky, tvaroh, máslo, vejce, šlehačka, arašídy, lískové oříšky, mandle, sezamová semínka, telecí, kapr, hovězí, med, slad, cukrová třtina, šafrán, lékořice

Zahřívací potraviny:
fenykl, jarní cibule, pórek, křen, mrkev, sladké brambory, cibule, laskavec, pohanka, oves, ságo, sladká rýže, meruňka, jahody, mango, papája, třešně, hrozny, tvrdý sýr, hermelín, kozí sýr, kozí mléko, kaštany, kokosové mléko, piniová semínka, vlašské ořechy, úhoř, bažant, pstruh, kuře, srnčí, humr, losos, slávka, garnát, ančovičky, tuňák, kančí, bazalka, kopr, ocet, zázvor, kakao, česnek, oregano, hořčice, rozmarýn, tymián, vanilka

Horké potraviny:
jehněčí, kozí maso, čili, fenykl, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, skořice

Jestliže máte v těle příliš chladu, nesnažte se proti němu působit jen tím, že budete jíst pouze zahřívající a horké potraviny. Nezapomeňte, že příliš velké množství ohně způsobí vypařování vody.

Zdroj: Maitreyi D. Piontek - Tao a síla ženské sexuality

Reklama

Komentáře

ja (St, 12. 11. 2003 - 17:11)
To s temi teplymi nebo horkymi jidly asi ma pravdu
jipe (Pá, 10. 1. 2003 - 21:01)
Kateřinko, nic si z toho nedělej, že tomu nerozumíš, on pan Piontek tomu taky nerozumí, protože jinak by takovou snůšku pitomostí nemohl napsat. Snad mu trochu sedí jen ty jinové symptomy problému. jp
Kateřina (Pá, 29. 6. 2001 - 12:06)
Moc tomu nerozumim a byla bych rada, kdyby mi nekdo odpovedel, ale asi neodpovi. Sul a sojova omacka jsou v systemu jin-jang na nejzazsim konci jang a jang je prece teplo, sucho atd. Proc jsou zde sul a sojovka zarazeny mezi ochlazujici potraviny?
A. (Ne, 4. 3. 2007 - 00:03)
Ochlazují brambory, neboť obsahují sodík. A pak také jakékoliv tropické ovoce. Většinou to má logiku - stačí se zamyslet nad krajinou původu.Pozor na ostrá koření - člověk se zpotí a zchladí.
Vladimír Volma (Út, 30. 10. 2007 - 21:10)
Kniha Tao a síla ženské sexuality je od Maitreyi Piontekové, tedy od ženy. Jak se ukazuje, přebírání nepřechýlených ženských příjmení je v českém prostředí nevhodné. A další věc, makrobiotika podává špatné interpretace yin a yang, to je věc ve světě dávno známá a mnohokrát publikovaná. Sůl je chladné povahy a stahující, dostředivá. Kdo by se chtěl podle makrobiotiky yangizovat (ohřívat) solí, skončí ve stavu totálně yin, jako zimořivá, bezkrevná, třesoucí se a nemluvící troska. Kdo chce znát skutečné yinyangové vlastnosti potravin, musí studovat původní taoistické texty a knihy o tradiční čínské medicíně.
Psst (Út, 30. 10. 2007 - 21:10)
Jelítkový a jaternicový prejt. Teď nevím co je jing a co je jang. Ale to nevadí, sežrat to dohromady, k tomu zelíčko, brambory, zalít to 3 12-kami a nemůže nám být zima...
S. (Čt, 5. 3. 2009 - 20:03)
Brambory nejsou jin a neochlazují. Jsou ze země a ta je teplá čili jang!
Petra (Út, 6. 10. 2009 - 15:10)
Sůl není studená potravina, je to potravina extrémně jangová, tudíž zahřívající. Totéž platí o sojové omáčce.
Petr (Út, 6. 10. 2009 - 19:10)
Vaše starosti bych chtěl mít.
Vladimír Volma (St, 2. 12. 2009 - 19:12)
Sůl není studená potravina,...Tady je podrobné vysvětlení hlavních omylů makrobiotiky: http://www.intimnosti.cz/index.php?clanek=63
Ondra (Pá, 8. 1. 2010 - 18:01)
Zrovna jim papriku, ta tu neni. Ccc :(
Reklama