Reklama

Zdravá lehká letní jídla: Krém z bílých fazolí a tuňáka podávaný s francouzskou bagetou

Přinášíme tipy na lehká jídla, která v létě osvěží a dodají tělu množství vitamínů a minerálů.

Krém z bílých fazolí a tuňáka podávaný s francouzskou bagetou

Výsledkem nevšedního spojení bílých fazolí a tuňáka je až překvapivě zajímavá a lahodná chuť, jíž dodávají na pikantnosti filátka ančoviček a čerstvá citronová šťáva. Dozlatova ogrilované plátky francouzské bagety potřené teplým olivovým olejem provoněným česnekem, olivami a tymiánem pak tvoří zcela okouzlující doprovod, který se výtečně hodí i k jakémukoliv jinému pokrmu.

Pro 6 osob:

300 g bílých máslových fazolí v konzervě

Reklama

150 g tuňáka v olivovém oleji

3 ančovičky

1 lžíce citrónové šťávy

Půlka francouzské bagety

1 stroužek česneku, oloupaný a rozkrojený napůl

10 malých černých oliv, vypeckovaných

pár snítek čerstvého tymiánu + na ozdobení

2 lžíce extra panenského olivového oleje

sůl a čerstvě mletý pepř

Postup:

Fazole necháme okapat a vložíme do mixéru. Přidáme tuňáka i s olivovým olejem, v němž byl naložen, ančovičky a citronovou šťávu a rozmixujeme dohladka. Okořeníme čerstvě mletým pepřem a špetkou soli a přemístíme do misky.

Předehřejeme gril. Bagetu nakrájíme na plátky o šířce asi 1 cm, rozložíme na plech a opečeme z jedné strany dozlatova. Do menší pánve dáme olivový olej, rozkrojený stroužek česneku, celé olivy a tymián, a několik minut prohříváme na mírném ohni. Česnek, olivy a tymián vyjmeme a provoněným olivovým olejem potřeme opečené plátky bagety.

Misku s krémem ozdobíme snítkami čerstvého tymiánu a olivami, položíme doprostřed velkého talíře, okolo rozmístíme plátky bagety a servírujeme

Zdroj: Veronika Zemanová- Gurmánské jednohubky, nakladatelství Grada

Reklama

Komentáře

Reklama