Zdravá lehká letní jídla: Sezamový raw karbanátek s paprikovým dipem

Pro inspiraci zdRAWější recept na sezamový raw karbanátek s paprikovým dipem. Připravte si tak skvělou večeři nebo třeba oběd na zítra.

Počet porcí: 5

Ingredience - karbanátek:
- 40 g kešu ořechů
- 105 g mandlí natural (předem namočených a usušených)
- 45 g tmavého lnu
- 5 ks datlí (předem namočených)
- 105 g sušených rajčat (předem namočených)
- 45 g bílého sezamu
- 25 g tahini
- 10 ml olivového oleje
- 50 ml citrónové šťávy
- 13 ml jablečného octa
- 5 g čerstvé bazalky
- 1 stroužek česneku
- špetka sladké papriky

Ingredience – paprikový dip:
- 175 g keříkových rajčat
- 105 g červené papriky
- 0,5 lžíce citrónové šťávy
- 15 ml agáve sirupu
- špetička sladké papriky
- špetička chilli
- špetka soli

Ingredience – salát:
- 240 g červené papriky
- 240 g žluté papriky
- 220 g okurky
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce umeocta
- 70 g polníčku
- 45 g černého sezamu

Postup - karbanátek:
1) V mlýnku umelte len a dejte do robotu (food procesoru) s "S" nožem. 
2) Přidejte vyždímané datle, nadrobno nakrájená rajčata, mandle, sezam, kešu ořechy, sladkou papriku, prolisovaný česnek a umixujte nahrubo. 
3) Směs dejte do mísy a postupně do ní vmíchejte tahini, olej, citrónovou šťávu, ocet a nasekanou bazalku. 
4) Posléze tvarujte karbanátky – cca 2 cm vysoké, 5 cm široké. 

Postup – dip:
1) Veškeré suroviny na dip rozmixujte dohladka. 

Postup - salát:
1) Zeleninu na salát (kromě polníčku) nakrájejte na tenké proužky, promíchejte s olivovým olejem a umeoctem.

Servírování:
Na talíř dejte porci salátu, dokola ozdobte polníčkem. Posypejte sezamem. Na salát položte dva karbanátky. Podávejte se dvěma lžícemi dipu.

Autor: Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama