Reklama

Zdraví ze zahrady: Mišpule

I v prosince se dá na zahradě nalézt ovoce plné vlákniny, vitamínů a minerálů - jsou to mišpule. Mišpule je keř či stromek 3-5 metrů vysoký, patřící do čeledi růžovité. Plodem je nahnědlá malvice, která se jí až po přemrznutí, kdy změkne a zesládne.

 

Plody lze konzumovat přímo po prvních mrazech ze stromu či z nich vyrobit chutnou zavařeninu, sirup, likér či pálenku. Při přímé konzumaci můžete vyzkoušet dužinu dochutit skořicí. Pokud mišpule otrháte ještě nezralé, tvrdé a trpké, můžete je nechat dojít v přepravce či nechat přemrznout v mrazáku - získají strukturu “na hniličku” a budou jedlé. Přepasírováním získaná dužina se může i nadále uchovávat v mrazáku jako ovocná, mražená dřeň pro děti.

Mišpule jsou ceněné pro obsah vlákniny, jenž snižuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, žlučových kamenů a zvyšuje mikrobiální činnost ve střevě ve prospěch příznivých bakterií. Dále plody obsahují asi sedmdesát pět procent vody, deset procent cukru, pektin, vitamíny (C a B2), třísloviny, kyseliny (nejvíce kyseliny jablečné) a ve větším množství minerální látky jako vápník, hořčík, draslík a sodík.

Dříve se mišpule používaly jako lék a to nejen plody, ale i listy a semena. Využívaly se k zastavení produkce hlenů a výtoků různého původu, při léčbě nechutenství spojeného se zvracením, k zástavě průjmu, při zánětech dýchacích cest, k posilnění kardiovaskulárního systému a snížení cholesterolu. Zevně mišpule léčila a stahovala rány a zabraňovala krvácení.

Nevýhodou mišpulí je horší manipulace se zralými měkkými plody, jejichž slupka se snadno trhá. Též obsahují více malých pecek.

Reklama

Mišpule na zahradě je zároveň okrasným keřem. V květnu kvete nápadně velkými květy s bílými korunními lístky. V zimě zdobí svými plody.

Mišpuli se daří v nižších a středních polohách, ale je možno ji pěstovat i ve vyšších polohách, pokud jí zajistíte osluněné stanoviště. Dobře zvládá i suché období. Mišpule je vhodná i na malé zahrádky.  A kdo by neocenil jít si v prosinci utrhnout něco čerstvého a zdravého k snědku.
Autor: mk

Reklama

Komentáře

Jára (Čt, 3. 1. 2019 - 13:01)
Mišpuli mám nyní obsypanou plody a pravidelně si dvě, tři trhám přímo ze stromu a konzumuji. Chuť bych přirovnal k meruňkové zmrzlině.
Reklama