
Brambory, i přes určitý pokles spotřeby v posledních letech, patří i v České republice k nejdůležitějším základním potravinám.
Brambory patří mezi potraviny, které obsahují nejen sytící složku, ale zároveň pro dobrou stravitelnost a vzhledem k hodnotným živinám zaujímají důležité místo ve zdravé výživě. Uvádí se, že je lze používat ve všech formách diet, dokonce i v dietách pro alergiky.
Důvodem je dobrá stravitelnost, obsah hodnotných bílkovin, alkalizační účinek a nízký potenciál alergenů.
Brambory patří k nejdůležitějším zdrojům vitaminů C, B6, B1 a vlákniny. Preventivní účinky vyplývají u brambor z obsahu fyziologicky účinných ochranných látek, jakými jsou např. hodnotné bílkoviny, polysacharidy, několikanásobně nenasycené mastné
kyseliny, vitaminy a minerální látky. Zvláštní místo patří tzv. „rezistentnímu“ škrobu, který zvyšuje příjem vlákniny. Jeho obsah se v uvařených hlízách pohybuje v rozmezí 1 až 3 %, a příjem ve výživě lidí se odhaduje v průměru na 3 až 6 g na osobu a den. Tento škrob nelze štěpit amylázami, dostává se nestrávený do tlustého střeva a zde slouží jako výživa pro
mikroorganismy. Fyziologicky tento škrob představuje substrát pro látkovou výměnu střevních bakterií. Zároveň podporuje tvorbu máselnanů (butirátů) v tlustém střevě, které podněcují látkovou výměnu střevních buněk a mají vliv na pozvolné odumírání nádorových buněk. Rezistentní škrob může ovlivnit vznik rakoviny také tím, že snižuje koncentraci sekundárních žlučových kyselin (pravděpodobně mají karcinogenní vliv) v trávícím traktu, zřeďuje obsah kolonií, zkracuje dobu průchodu a brzdí karcinogenezi zvlášť v konečníku.
Zdroj: Pěstujeme brambory, nakladatelství Grada
Komentáře (1)
- odpovědět
Lis 04, 2012Přidat komentář