Zdravý chřest

Chřest roste planě po celé střední a jižní Evropě. Křehké špičky chřestu připravené v páře nebo krátce povařené v osolené vodě představují výživnou a zároveň zdravou pochoutku.

Chřest obsahuje mnoho bílkovin a vitamínů. Je bohatým zdrojem kyseliny listové, beta-karotenu, vitamínu C a E.

Má močopudné a mírně projímavé účinky. V lidovém léčitelství se chřest používal jako povzbuzující nebo tišící prostředek při léčbě zánětu nervů nebo revmatismu.

V léčitelské tradici se používaly jak podzemní tak nadzemní části byliny s různým účinkem na organismus: snižování krevního tlaku, uvolňování cévních spazmů, snižování tepové frekvence. Odvar z kořene chřestu se společně s natí petržele, přesličky rolní, šťavelu koňského, listy kopřivy, jahodníku a jitrocele užíval při chronických zánětech ledvin a močového měchýře.

V Bulharsku se odvar z kořene chřestu užívá při močových kamenech, Odvary z nadzemních částí působí zase proti křečím.

V léčitelské tradici panuje i názor, že výluh z plodů chřestu je účinný při impotenci.

Zajímavostí je, že jihoafrický chirurg Christian Barnard, který se v roce 1967 proslavil první transplantací srdce na světě, byl v Rakousku jmenován rytířem Chřestového řádu pro tento 2001. Toto ocenění mu udělila společnost, která se věnuje výhradně hodnocení této sezónní zeleniny.

"Jen málo lidí ví, že chřestová kúra je vynikající prostředek
na srdce," upozornil 78letý Barnard při přebírání titulu v
rakouském Marchfelderhofu, kde se údajně pěstuje nejlepší alpský chřest.

Barnard zdůraznil, že tato zelenina povzbuzuje
kardiovaskulární činnost a že "chřest je vynikající močopudný
prostředek, který pomáhá srdci odlehčit".

Je však nutno upozornit, že lidé trpící dnou by se měli této zelenině vyhnout. Chřest díky obsahu vysokého množství purínů vede ke zvýšení hladiny močové v kloubech.


Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (2)

Přidat komentář