Zdravé mlsání: křížaly

Máte přebytek jablek či hrušek a nemáte prostory na jejich uchovávání. Nadělejte si z nich křížaly!

Sušit můžete v sušičkách, v elektrické troubě, na ústředním topení, akumulačkách, wafkách či v klasické kamnové troubě, v ideálním případě na slunci.

Správně usušené křížaly jsou pružné, nelámou se a mají žlutohnědou barvu.

Křížaly je ideální uchovávat v kameninových nádobách s poklopem nebo ve sklenicích s vybroušeným těšným uzávěrem či v plátěných pytlíčkách, které zavěsíme na vzdušném, suchém, tmavém a chladném místě. Teplota pro uskladnění sušených plodů by neměla přesáhnout 15 °C. Při takovém uskladnění by měly vydržet 1 až 2 roky. Důležitá je pravidelná kontrola. Čas od času sklenicemi zatřepeme, abychom zjistili, zda plody v nich nenavlhly. Pokud se tak stane, musíme je znovu přesušit.

Sušené ovoce obsahuje minerály, vlákninu a vitamíny. Je rychlým zdrojem energie. Má poměrně více cukru než v nekoncentrované čerstvé podobě, proto i z kyselých jablek jsou křížaly chutné. Místo po sušence můžete sáhnou po křížalách, pokud vás popadnou chutě na sladké.

Křížaly můžete též využít na štrúdl, do kaší či muesli.

Z křížal se připravuje i lahodný čaj:  Propláchnuté křížaly se zalijí vodou a vaří skoro do změknutí. Po přecezení se ochutí medem a citrónovou šťávu.

Autor: mk

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama