Zdravé nápoje: Limonáda z červené řepy

Červená řepa je takový malý zázrak, co se vitamínů a prospěšných látek týká. Je skvělá na detoxikaci organismu, zlepšuje činnost mozku, má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém a zpomaluje projevy stárnutí. Přinášíme recept barmana Tomáš Kubíčka, jak si doma připravit z červené řepy skvělou a zdravou limonádu.

Trochu netradiční je používaní řepy v míchaných nápojích. Vychází z octového sirupu, kterému se říká shrub (čti šrab). Shrub je jeden ze způsobů, jak si uchovat letní ovocné chutě až do zimy. Dlouhé čekání zde není na škodu. Je potřeba ovoce, v tomto případě zeleninu, cukr a ocet nechat delší dobu snoubit. U nás nejčastěji konzervujeme varem a kyselinou citrónovou, takže nedochází k žádné fermentaci, ani zrání. Tady je to jiné. Shruby jsou nápoje velmi zdravé a populární v Americe, arabských zemích a dnes mezi profi barmany. Funguje dobře na zažívání, takže pomáhá například s hubnutím a předchází onemocněním srdce. Působí v organismu vysoce zásadotvorně. Je naprosto ideální pro překyselený organismus. 

Domácí limonáda z červené řepy

pár kostek ledu
3 polévkové lžíce shrubu z červené řepy                                                                                                                                                                                         1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy
½ hrnku perlivé vody nebo toniku
zdobíme měsíčkem citronu, kopřivou

Tomášův TIP: přidejte gin, bylinky se k řepě skvěle hodí

Shrub z červené řepy
3 ks červené řepa
1hrnek třtinového cukr (250 g)
2 lžičky pepře                                                                                                                                                                                                                            ½ lžičky soli                                                                                                                                                                                                                              1 lžička sladké papriky                                                                                                                                                                                                                                        1 hrnek nefiltrovaného jablečného octa v bio kvalitě                                                                                                                                                                        1 polévková lžíce vinného octa
1 hrnek čerstvě natrhaných kopřiv (pozn.: jen konečky, ty mají největší sílu)

Postup:

Oloupanou řepu nakrájíme na osminky. Vložíme do zavařovací sklenice a zasypeme třtinovým cukrem, přidáme kuličky celého pepře, sůl a sladkou papriku. Dáme do lednice a necháme působit 24 hodin (párkrát během doby protřepeme). Druhou sklenici naplníme konečky nasekaných a omytých mladých kopřiv. Přilijeme do ní jablečný a vinný ocet a necháme působit 24 hodin v lednici, poté přecedíme ocet bez kopřiv do první sklenice s červenou řepou. Řepu s cukrem, kořením a octem necháme ještě 48 hodin v lednici. Poté přecedíme a můžeme podávat. Chuť hotového shrubu je dobrá hned, po týdnu lepší a po měsíci skvělá.

Z různých rostlin se dají vytvořit podobné sirupy a z nich pak skvělé limonády. Můžete zkusit experimentovat, která vám bude chutnat nejvíce. Na zdraví!

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 
Zařazení na fórum: 

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Zajímavé vyzkouším.

    Črv 16, 2020

Přidat komentář

Reklama

Reklama