Zdravé sladkosti bez cukru - Jahelné koule

V tomto seriálu vám budeme přinášet recepty na chutné zdravé sladkosti připravované bez cukru. Jsou vhodné i pro bezlepkovou dietu, při oslabení slinivky či při alergii na mléčné produkty.

Ingredience na  8 koulí:

150 g jáhel

750 ml vody

40 g sušeného sójového nápoje s příchutí vanilky

1 lžíce medu

40-50 g sušených nesířených meruněk (rozinek, datlí)

8 spařených a oloupaných mandlí

5 kapek pomerančového aromatického oleje pro vnitřní užití (nemusí být)

trochu mleté skořice

trochu kukuřičné strouhanky, popř. kokos na obalení

Postup:

Jahelné koule mohou být pro mnohé zdravým zákuskem na odpolední svačinu. Příprava není složitá.

Jáhly přebereme a odvážíme uvedené množství. Před vařením 2-3x spaříme vařící vodou, abychom odstranili zoxidovanou vrstvu ze slupek zrníček, která u staršího zrna způsobuje hořkost.

Spařené jáhly vyklepneme ze síta do hrnce. Zalijeme odměřeným množstvím vody a dáme vařit.

První vystouplou pěnu, která vynese na povrch ještě případné nečistoty, z jáhel odebereme.

Pomalým varem jáhly uvaříme do měkka. Míchat nemusíme, mám vyzkoušeno, že množství vody se pří pomalém varu právě odpaří, a jáhly jsou hotové. Vaření jáhel trvá asi 20 minut. Protože potřebujeme pro tvarování koulí hodně tuhou konzistenci uvařených jáhel, tak se snažíme je ke konci varu hlídat a necháme co nejvíc  to půjde všechnu vodu odpařit, protože přídavek dalších surovin nám jáhly trochu zředí.

Až už se jáhly téměř chytají dna, tak k nim přidáme sušený sójový nápoj s vanilkovou příchutí, lžíci medu, na špičku nože skořice a pro vůni pět kapek pomerančového aromatického oleje.

Chvíli ještě promícháváme na plotně, pak odstavíme a do této hutné kaše přidáme drobně nakrájené sušené meruňky. Promícháme. Z hrnce kaši vyklopíme do misky a necháme vychladnout. Zde je důležité nechat chladnout bez přikrytí, protože sražená pára by nakapala zpět a hmotu by zředila a zvlhčila. Případné oschnutí tohoto polotovaru není na závadu.

Až kaše zcela zchladne, tak změní svoji konzistenci a ztuhne. Ztuhlou ji vyklopíme a nakrájíme na osm stejných dílků. Do každého zabalíme celou oloupanou mandli a vytvarujeme kouli, kterou obalíme v kokosové nebo kukuřičné strouhance. Hotové koule uchováváme v ledničce, dokud je nesníme.

 

Poznámka:

Při použití různého sušeného ovoce a také různých surovin na obalení můžeme vytvořit mnoho variant tohoto dezertu.

Nejdietnější koule lze připravit i bez medu a jenom se sušeným ovocem a obalit je v instantní rýžové mouce nebo v kukuřičné strouhance či nějaké kukuřičné instantní kaši.

V případě oslabené slinivky neobalujeme koule v oříšcích, mandlích ani kokosu!

Koule z jáhel v dietnější podobě a bez obalování v kokosu snese i oslabená slinivky velice dobře.

Jahelné koule můžeme použít i jako hotovou rychlou snídani.

Zdroj: Alena Mokrá ? Vaříme zdravě bez cukru, nakladatelství ComputerPress

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama