Zdravé sladkosti bez cukru: Makové placičky

Rychlé pečivo z máku, plné vápníku, připravíme jenom smícháním surovin a vyválením středně velkých placiček. Tyto placičky jsou chutné na zakousnutí na cesty, ale i ke kávě. Nejsou příliš sladké, a tak kdo chce, může je ještě potřít marmeládou bez cukru.

Ingredience cca na 12 placiček: 100 g jemné celozrnné špaldové mouky bio (+20 g na vyvalování), 100 g mletého máku, 1 lžička panenského slunečnicového oleje, 20 g sušeného sójového nápoje s příchutí vanilky, 100 ml vody, 2-3 kapky citrónového aromatického oleje pro vnitřní užití, špetka mletého hřebíčku, popř. i skořice

V míse smícháme špaldovou mouku, umletý mák, obilný nápoj, lžičku slunečnicového oleje a vodu. Tuto směs při voníme pár kapkami citrónového aromatického oleje a můžeme přidat i špetku mletého hřebíčku a skořice. Takto budou placičky vonět jako makovec.

Těsto v míse vařečkou dobře propracujeme a pak vyklopíme na vál poprášený špaldovou moukou. Obalíme v mouce a uděláme váleček, který rozdělíme na stejné díly. Samostatné kousky (27-30 g) oválíme též v mouce, uděláme z každého kuličku a rozválíme malým válečkem nebo rozmáčkneme rukou na placičky.

Placičky dáme na plech vyložený pečicím papírem a upečeme v mírné troubě při 160-180 °C. Pečeme asi 30-35 minut.

Jednu placičku ke konci pečení rozlomíme a zkontrolujeme propečení. To volíme takové, aby uvnitř byly ještě měkké. Pečeme-li je déle, jsou tvrdší a křupavější. Dobu si volíme dle toho, jaké je chceme mít.

Poznámka

Tyto placičky většinou připravuji, když spížka začíná být vyjedena a není nic dobrého k zakousnutí. Jsou rychle připraveny a zasytí. Pro rostoucí organismus jsou obsahem minerálů velmi prospěšné. Makové placičky jsou mírně sladké použitým obilným nápojem, ale obsahují mák, který nemusí vždy oslabené slinivce vyhovovat.

Zdroj: Alena Mokrá-Vaříme zdravě bez cukru, nakladatelství Computer Press

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář

Reklama

Reklama