Zdravé sladkosti bez cukru: Ovesný karobový puding

Z ovesné mouky můžeme péci pečivo, připravovat kaše, ale málokdo možná vyzkoušel, že z této mouky lze uvařit i dobrý puding. Když jej obohatíme rozinkami a ořechy, osladíme místo cukru trochu medem, získáme zaručeně zdravější dezert, který nám může nahradit i zákusek z cukrárny.

Ingredience na 1-2 porce:

60 g celozrnné ovesné mouky

40 g sušeného ovesného nápoje

cca 450 ml vody

8g karobu (1 vrchovatá lžička)

20 g sekaných vlašských ořechů

20 g rozinek + trochu na ozdobu

skořice, mletý fenykl

2 kapky citrónového arom. oleje pro vnitřní užití (nemusí být)

1-2 lžičky medu

pár loupaných mandlí na ozdobu

Při oslabené slinivce doporučuji ořechy nastrouhat najemno a mandle raději vyloučit.

Postup:

Nejdříve si připravíme asi 500 ml vlažného ovesného mléka ze 40 g sušeného nápoje a 450 ml vody. Většinou ho připravuji tak, že odvážené množství ovesného nápoje rozpustím (ve vyšší nádobě) asi ve 200 ml horké vody a doplním studenou vodou na požadovaný objem.

V hotovém ovesném mléce ještě před vařením dobře rozmícháme společně i s karobem ovesnou mouku. Před přípravou pudingu nakrájíme rozinky a vlašské ořechy na ochucení pudingu.

Tekutinu s rozmíchanou moukou nalijeme do hrnce a začneme zahřívat. Přidáme čtvrt  lžičky skořice a stejné množství mletého fenyklu, vše nejen pro krásnou vůni, ale i na dobré trávení. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty.

Hotový puding ovoníme pár kapkami citrónového aromatického oleje, vhodného pro vnitřní užití, mírně osladíme medem, přidáme rozinky a oříšky, dobře rozmícháme a za tepla nalijeme do vodou vypláchnuté misky.

Necháme dobře ztuhnout a vychladit.

Puding můžeme ozdobně obložit loupanými mandlemi a velkými rozinkami.

Jiná variace servírování je polití pudingu ovesnou smetanou s vlákninou, která nám nahradí tučnou šlehačku. Ozdobit můžeme ještě i marmeládou bez cukru nebo i dia.

Zdroj: Alena Mokrá - Vaříme zdravě bez cukru, nakladatelství Computer Press

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Přidat komentář