
V lesích a podél cest se začínají objevovat první zralé ostružiny. Na plodech si můžeme pochutnat přímo namístě nebo je nasbírat a doma z nich připravit chutné džemy, marmelády, nápoje, moučníky a ovocné saláty. Z listů lze uvařit chutný léčivý čaj. V plodech ostružin jsou četné vitamíny (karoten, vitamíny B,C, K a další). Ostružiny obsahují značné množství fenolových sloučenin zpevňujících krevní kapiláry, působících protiskleroticky a protizánětlivě. Syrové i sušené listy a plody se používají v lidovém léčitelství především při léčení chronických zánětů střev. Využití tohoto keře je však rozsáhlejší.
Vnitřní použití:
Průjem - Rozmačkané plody ostružin se protlačí sítkem a vaří se ve stejném množství vody. Při vaření sbíráme pěnu. Když kapalina zhoustne, nechá se vychladnout a plní se do lahví.
Nachlazení - Lžíce sušeného listí se spaří hrnkem vařící vody, nechá se 5 minut odstát a pije se horké s cukrem a citronem.
Vyčerpání, slabost - Jí se čerstvé plody.
Zápal plic, nachlazení - Pije se výluh a odvar ze suchých plodů nebo čaj z listí.
Zácpy - Konzumuje se větší množství přezrálých plodů.
Průjmy - Pomáhají nezralé plody.
Klimakterické neurózy - Doporučují se nejlépe čerstvé ostružiny nebo kompoty.
Hysterie - Jako uklidňující prostředek se používá nálev z ostružníkových listů.
Ateroskleróza a hypertenze - Při léčení se mohou užívat nálevy z listů.
Žaludeční a střevní katary, včetně průjmů - Užívá se odvar z listů či plodů.
Kašel, záněty dutiny ústní, angíny - Jako kloktadlo se používá výluh z listů. ( 50 g na 1 l vřelé vody se vyluhuje 20 minut, potom se přecedí přes gázu ).
Čaj z listů má močopudný a uklidňující účinek.
Zevní použití:
Kožní onemocnění a špatně se hojící rány- Používají se rozmačkané listy nebo odvar z listů do koupelí.
Autor: mk
Přidat komentář