Reklama

Rizika pro vznik cukrovky

Cukrovka je nemoc, která je do značné míry podmíněna geneticky. Pro její vznik je ale rozhodující množství přijímaných živočišných tuků, nikoli množství cukru. Nebezpečí představuje nejenom tučné maso, ale i veškeré uzeniny a mleté maso. Pokud někdo sní denně jednu klobásu, zvýší si riziko vzniku cukrovky 1,7krát. A například i šunka má vysoký obsah tuku.

Novinářům to řekl přednosta 3. interní klinika Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) Štěpán Svačina.

Velmi nebezpečná je z hlediska cukrovky také absence fyzické aktivity. Větší pohybová aktivita dokáže riziko diabetu snížit až o polovinu. Pomoci může i 30 až 40 minut chůze denně.

Velké studie například ukázaly, že ta část populace, která se nedívá na televizi, má třikrát menší šanci, že onemocní cukrovkou.

Právě fyzická aktivita je vedle diety nejdůležitější pro prevenci cukrovky. Podle obezitologa Martina Matoulka mají diabetici často problém s hledáním místa, kde by mohli cvičit s ohledem na přidružená onemocnění. Není také snadné najít zkušené lékaře a instruktory ochotné komunikovat s pacienty. Interní klinika VFN umožnila pacientům s cukrovkou cvičení s Tělovýchovnou jednotou Medicína, která původně vznikla pro sportování studentů a zaměstnanců.


Svačina uvedl, že prevence cukrovky i její léčba závisí i na společenské atmosféře. Pacienti většinou chodí na rutinní kontroly a lékaři či sestry nemají dost času na to, aby je vedli ke změně životního stylu. Existují odborně vzdělaní lidé, kteří by mohli začít pracovat s diabetiky, zejména dietní sestry a fyzioterapeuti. Ve světě existují centra, kde tito odborníci s diabetiky pracují.


Zhruba desetina Čechů trpí cukrovkou, 700.000 diabetiků je v evidenci lékařů a pravděpodobně dalších 300.000 osob o své nemoci neví. Každoročně je evidováno 50.000 nových pacientů s touto diagnózou a Česko má podle Matoulka v Evropské unii primát v nárůstu počtu nových dia

Reklama

Reklama

Komentáře

coroner (Út, 24. 10. 2006 - 13:10)
Klasik ovšem praví, že se nedědí dispozice k nemocem, ale špatné stravovací návyky, které v rodinách přežívají celé generace. Většinou teprve ty vedou k rozvoji určitých familiárních zátěží. Ty lze však z větší části korigovat vhodnou životosprávou už i v postižené generaci.
Polemizovat lze částečně i s tím, zda za všechno mohou živočišné tuky, protože je třeba známo, že během války při nedostatku cukru v řadě zemí poklesl značně výskyt cukrovky s výjimkou těch, kde byl běžně k dispozici dnes tak vychvalovaný olivový olej.
karel (Út, 24. 10. 2006 - 15:10)
a co teda má jíst diabetik... pokud vyloučím potraviny s tukem, cukrem a přestanu se dívat na televizi - tak umřu hladem. ( ale nebudu mít cukrovku)
Reklama