
Brokolice obsahuje značné množství živin, které jsou mimořádně užitečné pro naše zdraví včetně vitamínů A, C, kyseliny listové, vlákniny a vápníku. Tato zeleniny získala popularitu i díky následujícím zdravotním účinkům:
Prevence rakoviny: Brokolice je bohatá na glukorafanin, který je v těle zpracováván na látku schopnou být prevencí rakoviny. Eliminuje bakterii Helikobakter pylori, která je považována za spouštěcí faktor rakoviny žaludku. Zelenina je též bohatá na indole-3-carbinol, který je silným antioxidantem. Rakovina je též prospěšná při bránění rozvoje rakoviny prostaty, prsu, děložního čípku a pro zdraví jaterní tkáně.
Uchovávání zdravého nervového systému: To může být vysvětlováno vysokým obsahem draslíku. Podporuje i lepší činnost mozku. A podporuje správný růst svalů.
Regulace krevního tlaku: To je umožněno obsahu vápníku, hořčíku a draslíku v brokolici.
Snižování cholesterolu: Brokolice obsahuje vysoké množství rozpustné vlákniny, u které je prokázáno, že odstraňuje cholesterol z těla.
Dietní potravina: Díky vysokému obsahu vlákniny odstraňuje zácpu, je prevencí trávicích potíží, brání přejídání a pomáhá udržovat optimální hladinu krevního cukru.
Možná rizika užívání brokolice:
Ti, kteří užívají léky na ředění krve, by neměli jíst větší množství brokolice. Mohla by zesílit účinek léků a zvýšit riziko mrtvice.
Konzumace více než dvou hrnků brokolice denně může zvýšit riziko tvorby ledvinových kamenů.
Způsob vaření může snížit množství účinných živin. Doporučuje se jíst brokolice syrovou nebo vařit v páře po dobu 5 minut.
Zdroj: Naturalnews.com
Komentáře (3)
- odpovědět
Dub 05, 2013- odpovědět
Dub 05, 2013- odpovědět
Lis 12, 2018Přidat komentář