Zdroje bílkovin

Volba druhu bílkovin, které jíte, může mít v delším časovém úseku velký vliv na vaše zdraví a schopnost se léčit.
Jedním z problémů je, že strava bohatá na živočišné bílkoviny vás staví na vysokou příčku v potravinovém řetězci, což není právě výhodné postavení.

Potravinový řetězec je vzorec závislosti vyšších organismů na nižších při získávání energie. Rostlinám dává energii slunce. Býložravá zvířata získávají stejnou energii tím, že jedí rostliny. Masožravá zvířata ji získávají dál od zdroje tím, že jedí maso býložravých. Čím větší je organismus a čím více spotřebuje masa, tím výše se v potravinovém řetězci nachází. Jedním z následků stravování vysoko v potravinovém řetězci je, že získáváte mnohem vyšší dávky toxinů, protože jak se posunujete z nižších úrovní na vyšší, toxiny z okolního prostředí se koncentrují. Tuk domácích zvířat často obsahuje mnohem vyšší koncentraci toxinů než například obilí. Problémem jiného druhu jsou metody chovu živočišných zdrojů bílkovin, které maso dále plní nezdravými látkami.

Uvádím stručný přehled zdrojů bílkovin ve stravě.

Maso: má několik proti. Je hlavním zdrojem nasycených tuků ve stravě a zároveň je vysoce koncentrovanou formou bílkovin. Nachází se vysoko v potravinovém řetězci, a proto akumuluje toxiny z okolního prostředí. Pokud daný živočich není chován organicky, je jeho maso také plné přídavných toxinů: zbytků hormonů podporujících růst, antibiotik a dalších chemikálií užívaných v komerční živočišné výrobě. "Bílé maso" není o nic lepší než červené, kromě toho, že telecí má míň tuku než hovězí a tuk z vepřového (sádlo) se zdá pro lidský kardiovaskulární systém míň nebezpečný než tuk z hovězího. Pokud není maso opravdu dobře uvařeno, může přenášet patogenní viry a bakterie na lidi, kteří je jedí.

Drůbež: má nad červeným masem jednu hlavní výhodu: drůbeží tuk je mimo svalovou tkáň a lze jej odstranit s kůží. Jinak představuje drůbež stejné toxické nebezpečí jako maso krav, ovcí a prasat a může obsahovat dokonce víc přídavných hormonů. Drůbež je často nakažena nebezpečnými bakteriemi, zvlášť salmonelou. Pokud není velmi dobře uvařena, mohou z ní lidé, kteří ji jedí, onemocnět.



Ryby: čím dál víc se ukazuje, že ryby jsou velmi zdravým zdrojem bílkovin. Mluvím o šupinatých rybách (scale fish), ne o korýších (shellfish). Národy, jež jedí nejvíce ryb, mají nejdelší průměrnou délku života a nejnižší poměr nemocí. Nejzdravějšími jedinci u těchto národů jsou ti, kteří jedí ryb nejvíce. Proč jsou pro nás ryby dobré, není jasné. Částečné vysvětlení možná skýtají omega-3 mastné kyseliny, ale ty se vyskytují jen u některých ryb. Odpověď nemusí mít nic společného ani s jednou složkou. Jsou ti, kdo jedí ryby, zdravější, protože jedí ryby, nebo protože nejedí něco jiného? Hodně z nich jí například mnohem méně masa zvířat. Dnes je důležité být opatrný i u ryb. Mnoho z nich je znečištěno toxiny z chemikálií vylitých do řek a oceánů. Větší, masožravější ryby a ryby, které žijí v pobřežních vodách, jsou v tomto ohledu nejnebezpečnější.


Nedoporučoval bych jíst mečouny, mariiny (Makaira) a žraloky, protože je pravděpodobné, že jejich maso bude obsahovat toxiny. Ryby se po celém světě čím dál více chovají uměle, zvlášť lososi, pstruzi a sumci. Chované ryby nemusí být zdraví tolik prospěšné jako jejich protějšky (chovaní lososi mají nižší obsah omega-3) a mohou obsahovat zbytky léků užívaných proti nemocem vznikajícím v podmínkách velkochovů. Ale i s těmito nevýhodami jsou ryby dobrým zdrojem bílkovin.

Korýši: nejsou tak vhodní, protože je více pravděpodobné, že budou obsahovat toxiny. Žijí u pobřeží a ústí řek a živí se způsobem, vinou kterého se dostávají do styku s velkými koncentracemi odpadů. Syroví korýši mohou na lidi snadno přenášet nemoci.

Mléčné výrobky: mívají velmi vysoký obsah nasycených tuků, pokud se nevyrábějí z odstřeďovaného nebo nízkotučného mléka. Mnoho lidí nedokáže strávit mléčný cukr (laktózu) a mnohem více z nás asi zažilo podráždění imunitního systému mléčnou bílkovinou. (Tento problém se týká zvlášť kravského mléka. Kozí mléko imunitní systém zdaleka tolik nezatěžuje.) Pokud jste alergici, máte autoimunitní onemocnění, potíže s dutinami, bronchitidu, astma, ekzém nebo gastrointestinální potíže, stojí za to vynechat ze stravy alespoň na dva měsíce mléko a zjistit, co to s vaším stavem udělá. V mnoha případech se dramaticky zlepší. Komerční mlékárenské výrobky jsou dalším zdrojem toxinů ze životního prostředí, léků a hormonů.

Vejce: alespoň vaječný bílek, jsou dobrým zdrojem vysoce kvalitních bílkovin, ale vaječný žloutek obsahuje tuk a cholesterol, kterým by se většina z nás měla vyhýbat. Komerčně pěstovaná vejce jsou vyráběna ve strašných podmínkách, mohou obsahovat toxické zbytky léků a hormonů a mohou být nakažena salmonelou.
Vyhýbejte se syrovým a nedostatečně uvařeným vejcím a pokuste se najít vajíčka od slepic chovaných volně, bez použití léků a hormonů.

Obiloviny a luštěniny: obsahují mimo bílkovin i cukry a vlákniny, takže jich můžete sníst víc bez potíží vznikajících z přetížení bílkovinami. Protože jsou však často pěstovány za použití různých zemědělských chemikálií, doporučoval bych hledat organicky pěstované druhy.

Ořechy a semena: jako mandle a slunečnicová semena jsou zdroje rostlinných bílkovin, ale proti jejich nadměrnému používání mluví vysoký obsah tuků (většinou polynenasycených).

Sója: má mnohem víc bílkovin než ostatní luštěniny a zároveň značné množství polynenasycených tuků. Sojová bílkovina se dá oddělit a přeměnit v neuvěřitelné množství forem, včetně napodobenin živočišných potravin. Většinu z nich najdete v ledničkách obchodů se zdravou výživou, ale hledejte je i v obchodech s orientálními potravinami. Dnes už je k dostání mnoho druhů tofu a tempeh stejně jako lepší a lepší druhy burgerů, řízků a lunchmeatů včetně několika vynikajících nízko- a beztučných verzí. Sojové potraviny, které se právě dostávají na trh, mohou být zdraví velmi prospěšné. Obsahují skupinu chemických látek, nazývaných fytoestrogeny, skýtajících značnou ochranu před rakovinou prostaty u mužů a nemocemi, na jejichž vzniku se podílí estrogeny u žen, včetně rakoviny prsu, endometriózy, fybrocystického onemocnění prsů a děložních fybroidů či problémů s menopauzou. Nízký výskyt těchto onemocnění u Japonek může být způsobován vysokou konzumací sójových potravin, hlavně tofu. Dva z nejznámnějších fytoestrogenů - genistein a daidzein - se v současnosti zkoumají pro svou schopnost upravovat u lidí hormonální nerovnováhu.

K přehledu hlavních zdrojů bílkovin ve stravě připojuji nejjednodušší rady, jak uvedené informace využít při změně stravovacích návyků způsobem působícím ve prospěch spontánního vyléčení:

  • Jezte méně bílkovin. Naučte se poznat zdroje bílkovin ve stravě a snižovat jejich konzumaci. Zkoušejte připravovat jídla, která se nezakládají na velkých porcích hutných bílkovinných potravin.
  • Začněte nahrazovat živočišné bílkoviny ve stravě rybami a bílkovinami ze sóji. Tím jednak snížíte možnost příjmu toxinů a jiných škodlivých látek z masa, drůbeže a mléka, a zároveň využijete zdraví prospěšné složky v rybách a sóji.
  • Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
    Diskuze ke článku
    Přidat komentář

    Komentáře (45)

    • Obrázek uživatele larry01
      larry01 (anonym)

      no dobre, ale treba brat do uvahy, ze rastlinna bielkovina nie je to iste ako zivocisna bielkovina. Ludia, ktori sa venuju intenzivne sportu by urcite nemali vynechavat zivocisne bielkoviny. To su tie skutocne bielkoviny, pomocou ktorych sa buduje svalstvo v organizme.

      Bře 26, 2006
    • Obrázek uživatele ahoj
      ahoj (anonym)

      Člověk by už nemohl jíst nic.

      Dub 25, 2006
    • Obrázek uživatele petr
      petr (anonym)

      Mě přijde že tento web je obzvláště provegetariánský...

      Kvě 09, 2006
    • Obrázek uživatele jarka
      jarka (anonym)

      V dnešní době se nedá říct, že by nějaká potravina byla zdravá, ale vybrat si potraviny zdravější. A myslet na prevenci.Dnes, kdy máme šíleně informací jsme už z hlavy vytlačily své myšlení a myslí za nás kdekdo jen pro své zisky a my si myslíme, že to dělají kvůli nám /rychlá občerstvení/.Zeptejte se vaší babičky nebo dědy jak se vařilo. Proč asi byl v pátek půst.Jen tak nakonec odpad:syrovátka - loni velký hit, pivovarské kvasnice, melasa prý obsahuje hodně FE. Odpovězte léčitelé.

      Srp 01, 2006
    • Obrázek uživatele Návštěvník
      Návštěvník (anonym)

      šmarja,wždyt je to jako pro wegetariány....

      Feb 07, 2007
    • Obrázek uživatele Léna
      Léna (anonym)

      Hm, a soja se pěstuje bez hnojiv, postřiků, provozy na její zpracování nikdy neviděly toxickou dezifekci.... a propó, oceány už jsou také špinavé, takže můžeme směle zůstat u kaprů ;-)

      Bře 01, 2007
    • Obrázek uživatele Anna
      Anna (anonym)

      Soja bohužel je dnes již geneticky upravovaná (jako ostatně spousta jiných potravin, např. obiloviny a pak průšvihy s lepkem). Doporučuji knihu Robert.S. Morse: Zázračná detoxikace. Ano Jarko, dříve lidé jedli, co se jim nabízelo. Maso měli opravdu jen v neděli, doržovali půsty, měli však v prvé řadě plno pohybu...takže všechny tuky spálili a pak to bylo pro ně jen prospěšné. Navíc nebyla ta chemie, zvířata se pohybobovala venku a určitě je nekrmili nesmyslně produkty z nich samých...Dnes lidé nemají pohyb, nemají dostatečně okysličené orgány, jejich funkce je snížena atd. ....konzumní způsob myšlení a života lidi dnes vede tam, kde jsou..tam je ráj pro vznik civilizačních nemocí..překyselený organismus myšlení a stravou...takže to chce začít sám u sebe, co od života vlastně očekávám a jestli jej chci žít za sebe, nebo alibisticky stále házet odpovědnost za sebe na druhé...

      Bře 02, 2007
    • Obrázek uživatele Honza
      Honza (anonym)

      Odky jsou obiloviny zdrojem bílkovin? Obiloviny jsou zdrojem sacharidů nebo ne?

      Led 06, 2008
    • Obrázek uživatele vegan
      vegan (anonym)

      Tak pokud ja vim, tak na vetsine sojovych vyrobku je psano ze byly vyrobeny bez gen. modifikace...

      Led 14, 2008
    • Obrázek uživatele vegan
      vegan (anonym)

      Od kdy jsou obiloviny zdrojem bilkovin? Ja bych rekl ze od pradavna!

      Led 14, 2008
    • Obrázek uživatele Dvid
      Dvid (anonym)

      soja a luštěniny sice obsahují hodně bílkovin ale organizmus je nedokáže dobře zpracovat,nejkvalitnější bílkovinu obsahuje vaječný bílek nebo syrovátka.A z potravin je to především tvaroh a především olomoucké tvarůžky jsou téměř čistá kvalitní bílkovina bez tuků.

      Feb 03, 2008
    • Obrázek uživatele beliala
      beliala (anonym)

      proc se vlastne porad lide odvolavaji na to co lide jedli driv a jak to bylo dobre? zarazi me to, protoze se prokazatelne dozivali mnohem nizsiho veku a meli mnohem vic nemoci sedesatnik pred 100 lety byl starik nad hrobem, dneska je to clovek v produktivnim veku :) Jinymi slovy, co jedli lide driv je mi srdecne jedno a zajima me co jim ja a ted a jaky to ma na me vliv

      Bře 27, 2008
    • Obrázek uživatele kajinek37
      kajinek37 (anonym)

      Jak to tak čtu, tak je myslím nejlepší nežrat vůbec nic a nedostaneme do těla žádné toxiny ani nic škodlivého :D

      Čer 27, 2008
    • Obrázek uživatele Matters
      Matters (anonym)

      Vegan:I když je tam psano bez gen. modifikace,tak to modifikované může být, resp. je to modifikované.Podle zákona může být část obsahu modifikovaná a přitom nést označení bez gen.modifikace

      Čer 27, 2008
    • Obrázek uživatele vut
      vut (anonym)

      beliala kurva píčo šak nezhebali kůli žrádlu satan

      Črv 28, 2008
    • Obrázek uživatele MIC
      MIC (anonym)

      Zajimave. Pokud zavitate nekam do posilovny a zaplatite si profesionalniho trenera, dozvite se naopak, ze musite (pokud chcete nabrat nejake svaly) do sebe dostat co NEJVICE bilkovin, protoze bilkoviny podporuji svalovy rust. Tento clanek je podan temer tak, jako by bilkoviny byly pro lidske telo to nejzhoubnejsi pod sluncem - pritom bez bilkovin by telo nemohlo fungovat, je to jeho zakladni stavebni jednotka. Nejhorsi jsou pro telo bezesporu TUKY, a to nejen kvuli toxinum v nich obsazenych, ale predevsim drtivou vetsinu z nich telo zhola k nicemu nepotrebuje a naopak jsou pro nej skodlive. Bilkoviny kladou sice znacnou zatez na travici system, ale jednoznacne jejich prijem pro telo znamena prinos, pokud se to neprehani. A i pokud se to prehani, tak se jejich prebytek proste nestravi a z tela vylouci, takze maximalne se tim zbytecne zatezuje vylucovaci system (zejmena ledviny).

      Pro 10, 2008
    • Obrázek uživatele Furious
      Furious (anonym)

      Opravdu z tohoto článku má člověk pocit, že je lepší bílkoviny nejíst vůbec.Co takhle to předělat a napsat spíš co je lepším zdrojem bílkovin a co lepším a ne jen všechny zápory

      Feb 02, 2009
    • Obrázek uživatele mervemeryc
      mervemeryc (anonym)

      Zajímalo by mě co by měl člověk jíst když má bezbílkovinou dietu.Toho asi moc není.

      Feb 10, 2009
    • Obrázek uživatele Alex
      Alex (anonym)

      to psal fakt nejaký odborník:D:D bez bílkovin z tebe bude troska a ne zdravý člověk je jen třeba to umět protřídit:)

      Bře 04, 2009
    • Obrázek uživatele Alex
      Alex (anonym)

      to psal fakt nejaký odborník:D:D bez bílkovin z tebe bude troska a ne zdravý člověk je jen třeba to umět protřídit:)

      Bře 04, 2009
    • Obrázek uživatele Alex
      Alex (anonym)

      to psal fakt nejaký odborník:D:D bez bílkovin z tebe bude troska a ne zdravý člověk je jen třeba to umět protřídit:)

      Bře 04, 2009
    • Obrázek uživatele Jiřina
      Jiřina (anonym)

      Nejlepší by byly nějaké AMARONy, bez kontaminace.Jenže, stejně všichni natáhnem brka, tož si aspoň užijme dobrot a nehleďme na kecy rádoby odborníků.Chtěla bych znát autora článku osobně.Pije víno a káže vodu ? není náhodou prolezlý nemocemi a nemá náhodou pořádné panděro _

      Dub 20, 2009
    • Obrázek uživatele patrik22
      patrik22 (anonym)

      Poněkud chaoticky podaný článek s velkou mírou skepse. Pokud bychom vše meřili takto nemohli bychom se zřejmně vůbec najíst, dnes je již takřka nemožné se dostat k čistým zdrojům poněvadž vše souvisí se vším. (Co na tem že mám doma slépku které dávám bio potrviny do korétka, když houby vím kolikrát předtím byly v zemi hnojiva, chem. aj. atd. atd....zkrátka kolotoč se již točí...) Navíc bych chtěl poznamenat ke zdroji jménem VEJCE - Žloutek obsahuje velké množství lecithinu, minerálních látek, stopových prvků a KVALITNÍHO TUKU. Tuk zastoupením mastných kyselin je podobný běžným rostlinným olejům, dobře se metabolizuje a má příznivé zdravotní účinky. Mimo jiné se vyznačuje vysokým obsahem kyseliny arachidonové. Je to důležitá esenciální mastná kyselina, jejíž nedostatek snižuje sportovní výkonnost a odolnost proti nemocem. Její zastaralý název je konjugovaná kyselina linolenová (CLA). Vejce obsahují i poměrně hodně cholesterolu, který je spolu s lecithinem důležitou složkou buněčných membrán a jeho zvýšená potřeba je typická pro rychle rostoucí organismus a zvýšený metabolismus při tělesné zátěži. Cholesterol je také důležitou stavební látkou pro tvorbu některých hormonů (steroidních), které jsou potřebné při sportu. Pokud není dostatek cholesterolu ve stravě, organismus jej ve zvýšené míře začne sám produkovat, což může potÉ způsobovat potíže. Kvůli obsahu cholesterolu nejsou vhodná vejce smažená (cholestorol se přeměňuje na nežádoucí oxidační deriváty), ale jsou velice vhodná vařená. Vyhazování vaječných žloutků z vařených vajec je zásadním omylem sportovní výživy.

      Kvě 01, 2009
    • Obrázek uživatele gregorian
      gregorian (anonym)

      ano souhlasim s tim, ze v dnesni dobe uz je vsechno "toxicke" ale jinak nejkvalitnejsi bilkoviny najdete v rybach, vejci, drubezi(hl.kureci prsa kdyz odkrojite tuk) a samo sebou i soja,taky tvaroh... a mleko z kravy se da nahradit sojovim ci mandlovim mlekem, ktere jsou dobre i pro kojence jelikoz se hodne podobaji materskemu mleku(hlavne to z tech mandlich) jinak tento clanek je maximalne prinosem v tom, ze zjistite kde vsude jsou bilkoviny. Ovsem to z ceho vseho skodi,tak to bych nerekla ze je tak uplne pravda....

      Lis 20, 2009
    • Obrázek uživatele gregorian
      gregorian (anonym)

      jinak doporucuji precist knizku "Spalte tuky spravnym jidlem" od Dr.Ulricha Strunze pak pochopite princip sacharidovych vln. ale je trochu obtizne to cist...jako vzdy kdyz se predavaji informace spojene s vyzivou a hubnutim:)

      Lis 20, 2009
    • Obrázek uživatele ,ml
      ,ml (anonym)

      Ta šílená kráva je všude!!!!

      Lis 21, 2009
    • Obrázek uživatele Evelinka
      Evelinka (anonym)

      Jsem veganka a o bílkoviny se nebojím. 1) nejsou jediná složka potravy a 2) tělo si je v buňkách z aminokyselin postaví podlegenetického kódu samo. Chce to jen mít od každé rostlinky něco. Jinak občas jím řasy (Nori má 2x tolik bílkovin než maso)...

      Lis 27, 2009
    • Obrázek uživatele Granvin
      Granvin (anonym)

      Evelinka Souhlasim, že vegetarián nemusí mít z bílkovin strach, ale to neznamená, že by si bílkoviny neměl ohlídat. Třeba Nori je sice fajn, ale kolik ho za den sníte? Pokud 100 a více gramů, tak ok. Jinak je to supr doplněk, ale ne hlavní zdroj, tím bývají u vegetariánů luštěniny a obiloviny.

      Lis 28, 2009
    • Obrázek uživatele EVIKA
      EVIKA (anonym)

      Zajimave. Pokud zavitate...No já nevím, to je pořád o jednom - maso rovná se tvorba svalové hmoty ... a co koníci, kravičky, (velcí to živočichové, nejedí maso pokud vím) , králík je zase rychlý a taky jsem ho neviděla pořádat hody na jiných kámoších z živočišné říše. Vlastně skoro všichni živočichové, které tak s chutí lidé jedí "kvůli masu" mají na sobě maso, které rozhodně nevzniklo z masité potravy, že. Mimochodem, jsem vegetariánka, nejsem nejmladší, a jeden kulturista mi nedávno řekl, že mám dost dobře vybudovanou svalovou hmotu. A taky se cítím lépe a zdravěji (u lékaře jsem nebyla šest let). Proto si myslím, že maso není až tak důležité. Ale jestli někdo chce papat vězněné a pak zavražděné tvory, prosím. Nesoudím, jen je fakt, že nežijeme např.na Antaktidě, kde se asi pórku nedaří a pšenka také nekvete, tak že ajká je to vlastně nutnost jíst hlavně maso ...

      Bře 17, 2010
    • Obrázek uživatele papri
      papri (anonym)

      Jsem veganka a o bílkoviny...1) zatímco cukry a tuky jsou volně zaměnitelné, bílkoviny si tělo sice umí samo vytvořit, ale musí mít z čeho, a pokud jsou používány jako zdroj energie (při neostatnu cukru a tuku), vznikají škodlivé látky 2) pouze 12 z 20 aminokyselin, které tvoří bílkoviny, je tzv. neesenciálních, tzn že si je tělo umí tvořit samo, ale zbytek neumí a ty se nějak musí přijmout, jinak by chyběly

      Dub 13, 2010
    • Obrázek uživatele jenda
      jenda (anonym)

      Člověk by už nemohl jíst...ano ... máte pravdu ... když jsem si přečetl tento článek, tak se divím, že vůbec ještě žiju ... a ačkoliv ještě žiju, tak můj konec je zcela neodvratný buď proto, že jím a všechno, co sním je špatné, nebo proto, že nejím, abych nejedl nic špatného a tím pádem umřu hlady ...

      Bře 05, 2011
    • Obrázek uživatele Nannius
      Nannius (anonym)

      EVIKA ano, kone, kravy, kralici, atd. nezerou maso. Take nejsou na vrcholu potravniho retezce, ze... Vlk, liska, kuna, dravi ptaci, atd. jsou vys. Proc? Protoze zerou maso a tak jsou silnejsi a rychlejsi nez, mnohdy vetsi, bylozravci....

      Led 10, 2012
    • Obrázek uživatele Ruis
      Ruis (anonym)

      no dobre, ale treba brat do...http://www.vegan-fighter.com/ ;)

      Črv 12, 2012
    • Obrázek uživatele mau-mau
      mau-mau (anonym)

      http://www.thegardendiet.com/storm2.html (víceméně vitarián) http://www.veganbodybuilding.com/?page=bios atd. - stačí jen chtít to vidět...

      Črv 12, 2012
    • Obrázek uživatele rexana
      rexana (anonym)

      já potřebuji co je zdravé a nezdravé a má to v sobě bílkoviny

      Feb 26, 2013
    • Obrázek uživatele Honza
      Honza (anonym)

      Lenka má kecy;-)

      Zář 07, 2013
    • Obrázek uživatele Franta
      Franta (anonym)

      Jestli by nebylo lepší chcípnout hlady. Hrozné stránky.

      Říj 22, 2014
    • Obrázek uživatele Václav
      Václav (anonym)

      jen blbec muze na tohle rict ze to jsou kecy. :-)

      Bře 25, 2015
    • Obrázek uživatele Markéta B
      Markéta B (anonym)

      Dobrý článek. Říkám to proto, protože toto téma mě krom jiných zajímá už léta a přečetla jsem spousty zdrojů a prošla kurzy. Řekla bych, že tento článek je poměrně realistický oproti jiným

      Dub 10, 2015
    • Obrázek uživatele Markéta B
      Markéta B (anonym)

      proc se vlastne porad lide...Na jednu stranu máte pravdu, ne vždy musí být to, co bylo, dobré, na druhou stranu nehleďme na délku věku jako takového, ale na délku věku aktivního. Dnes jsou bohužel mnohdy i mladší lidé když to přeženu "nad hrobem". Takovými obtížemi, jakými trpí dnes už děti, naši předci neměli a to ano, žili v horších podmínkách. atd atd

      Dub 10, 2015
    • Obrázek uživatele Markéta B
      Markéta B (anonym)

      Jestli by nebylo lepší...Jím maso max jednou týdně a hlady nechcípám. Mám pestřejší stravu než leckterý člověk, co jí maso a živočišné bílkoviny každý den.

      Dub 10, 2015
    • Obrázek uživatele Kača
      Kača (anonym)

      jsou rozporuplné názory na snídani. Teď nový poznatek. Ráno různé lupínky do mléka, vločky atd, ne. Nejlepší je obyčejný chléb s máslem pravým máslem sýrem vařené vejce šunka med apod. Ubrat večeře. Ne na objemu, ale na vydatnosti.

      Dub 10, 2015
    • Obrázek uživatele Jitka
      Jitka (anonym)

      jsou rozporuplné názory na...Já ráno nemůžu vůbec jíst. Když přijdu z noční tak zalehnu a spím. První moje jídlo je pak oběd.

      Dub 10, 2015

    Přidat komentář

    Reklama

    Reklama