Zelenina k vínu

Plzeňští vědci zjistili, že nejzdravější je pít víno v kombinaci s určitými potravinami, které obsahují kyselinu listovou. Je to zejména listová zelenina, ale i ovoce, obilniny a bílé či rybí maso. Kyselina listová totiž snižuje v těle hladinu látky homocystein, který je rizikovým faktorem při rozvoji chorob jako je srdeční infarkt, mozková mrtvice nebo demence Alzheimerova typu.

Výzkum provedli odborníci Ústavu klinické biochemie a
hematologie Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Plzni.
Podrobilo se mu asi 130 dobrovolníků. Vědci očekávali odpověď na
otázku, zda je vhodnější dát si k vínu zdroj vitamínu B, tedy
například chleba či sezamovou tyčinku, nebo raději zelí, které
obsahuje kyselinu listovou, nebo špenát, červenou řepu či
krevety, v nichž je přírodní látka betain. Došli k závěru, že
optimální je přísun kyseliny listové. Betain sice hladinu
homocysteinu snižuje, ale člověk by ho musel snít obrovské
množství.


Účastníci byli rozděleni do šesti skupin zhruba po 25 lidech.
Jedna užívala s vínem vitamin B6, druhá vitamin B12, třetí
kyselinu listovou, čtvrtá betain a pátá neúčinnou látku
(placebo). Šestá skupina byly ženy, které pily jen víno. První
měsíc účastníci abstinovali, druhý měsíc pili 0,375 decilitru
denně, (ženy jen dva decilitry), třetí měsíc byli bez alkoholu.
Po každém měsíci se podrobili odběru krve.


Odborníci tak navázali na výzkum, který provedli před dvěma
lety. Tato studie ukázala, že alkohol prokazatelně chrání před
kornatěním tepen, protože zvyšuje HDL cholesterol. Zároveň však
zvyšuje i hladinu aminokyseliny homocystein.



"Nechceme, aby naše studie byly brány jako propagace
alkoholismu. Je evidentní, že alkohol je jed, který ničí játra a
centrální nervovou soustavu. Chtěli jsme pouze poradit lidem,
kteří jej pijí v malém množství," řekl listu vedoucí výzkumného
týmu Jaroslav Racek.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (5)

  • Obrázek uživatele Jirka
    Jirka (anonym)

    jo, ženy si popijeli dvě deci kdežto zbytek (muži?) jen 0,3 deci - cca malej panák ;-)

    Srp 12, 2005
  • Obrázek uživatele Hanka
    Hanka (anonym)

    Jestli si myslíte, že vysokoškoláka nebolí záda, tak to jste ještě asi nenavštěvovali při vysokoškolském studiu posluchárnu D1122 na Stavební fakultě v Praze. Mě zatím stačilo se tam nechtěně opřít jen jednou při zápisech. Po stejném zážitku by vás to vtipkování určitě přešlo. Všem vysokoškolákům, kteří tam budou nuceni několik let občas sedět, byste se určitě omluvil.

    Zář 06, 2005
  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    A tohle bylo vybádáno po kolika hektolitrech vína?

    Srp 16, 2005
  • Obrázek uživatele Jaroslav
    Jaroslav (anonym)

    Poslední dobou se nestačím divit, že v době, kdy na nic pořádného nejsou peníze, se provádí podobně nesmyslné výzkumy. Nedávno mě pobavil jeden podobný, který zjistil, že vysokoškoláci netrpí bolestmi zad jako lidé se základním vzděláním. No bodejď. Až budou vysokoškoláci pracovat rukama tak je to taky bude bolet v zádech.

    Srp 17, 2005
  • Obrázek uživatele Hanka
    Hanka (anonym)

    Ono sedět v kanceláři několik hodin nad účetnictvím také není pro záda žádný med.

    Srp 17, 2005

Přidat komentář

Reklama

Reklama