
Lidé, kteří pijí zelený čaj, jsou odolnější vůči vysokému krevnímu tlaku. Tvrdí to autor tchajwanské studie Yi-Čing Yang. Riziko vysokého krevního tlaku, jenž může vést k onemocněním srdce a k mrtvici, klesá podle zjištění týmu odborníků z National Cheng Kung University se zvýšenou konzumací zeleného čaje.
?Je to vcelku jednoduché. Čím více zeleného čaje člověk pravidelně konzumuje, tím menší je pravděpodobnost, že bude mít problémy s vysokým tlakem,? tvrdí Yi-Čing Yang, jenž podrobil zkoumání na patnáct stovek lidí, kteří na začátku výzkumu trpěli vysokým krevním tlakem. Zhruba čtyřicet procent z nich činili pravidelní konzumenti čaje z řad mladých mužů, kteří kouří, vypijí větší množství alkoholu a jedí menší množství zeleniny.
Ukázalo se, že u lidí, kteří vypijí denně mezi 120 až necelými 600 mililitry zeleného čaje za den, se po roce sníží riziko vysokého tlaku o šestačtyřicet procent. U těch, kteří vypijí 600 mililitrů a více denně, se riziko snižuje dokonce o pětašedesát procent. Podobné účinky má i čaj černý.
Některé odrůdy čaje obsahují podle tchajwanských odborníků neuvěřitelné čtyři tisíce chemických sloučenin, včetně flavonoidů, které pomáhají předcházet infarktu, mrtvici nebo selhání ledvin.
Zdroj: Plus
Komentáře (11)
- odpovědět
Čer 25, 2008- odpovědět
Říj 04, 2008- odpovědět
Říj 05, 2008- odpovědět
Bře 08, 2011- odpovědět
Bře 11, 2011- odpovědět
Dub 27, 2011- odpovědět
Dub 27, 2011- odpovědět
Dub 27, 2011- odpovědět
Dub 28, 2011- odpovědět
Dub 07, 2017- odpovědět
Dub 07, 2017Přidat komentář