Zelím proti chřipce?

Bakterie mléčného kvašení přítomné v korejském fermentovaném zelí s kořením nazývaném kimchi mohou údajně napomáhat v boji proti ptačí chřipce.

Prodej korejského pokrmu kimchi (čínské zelí fermentované za přítomnosti kyseliny mléčné při nízkých teplotách, s přídavkem směsi koření, obsahujícího zejména červenou papriku, česnek, zázvor, zelenou cibuli a ředkvičky, ) se výrazně zvýšil poté, co vědci zjistili, že v tomto jídle přítomné bakterie mléčného kvašení mohou napomáhat v boji proti ptačí chřipce.

První výsledky výzkumu přispěly ke zvýšení zájmu o evropskou verzi tohoto jídla? kysaného zelí.

Pracovníci z Seoul National University testovali patentovaný kmen mléčných bakterií získaných z kimchi na drůbeži s virem ptačí chřipky a zjistili, že 11 z 13 nakažených kusů se z choroby vyléčilo.

Experiment byl poté opakován v rámci rozsáhlé studie na korejské drůbeží farmě s minimálně 200 000 kuřaty, která byla krmena filtrátem kultury bakterií Leuconostoc Kimchii.

Preparát je od srpna dodáván farmářům. Zvýšený zájem o kimchi po celé Asii naznačuje, že řada spotřebitelů se domnívá, že kimchi může chránit před nákazou virem ptačí chřipky i člověka.

Podle korejského ministerstva zemědělství vzrostl export kimchi v loňském roce v porovnání s prvními devíti měsíci předminulého roku o 226 tun na celkových 28 380 tun. Tchajwanský import vzrostl o 72 %, Malajsie dováží o 150 % více.

Účinky bakterií dosud ale nebyly testovány na ptačí chřipku u lidí. V laboratorních podmínkách ale údajně vykazují ?velmi silný účinek? proti humánní chřipce.

Dosud nebyla vyřešena otázka mechanismu působení těchto bakterií, a stejně tak korejští výzkumníci konstatují, že výzkum nemůže být použit k demonstraci podobných příznivých účinků běžného kysaného zelí, protože není známo, jaký druh mléčných bakterií se nachází v kysaném zelí, a ne všechny filtráty kultur mléčných bakterií vykazují stejný účinek. Účinek je zřejmě specifický pro určitý kmen.

Bez ohledu na to, zda kysané zelí působí proti ptačí chřipce nebo ne, má tento pokrm řadu dalších příznivých zdravotních účinků, včetně protirakovinné aktivity, a je rovněž bohatým zdrojem vitaminů.

Nedávný výzkum kyselého zelí prováděný polskými a americkými vědci ukázal, že tento pokrm může přispívat ke snižování rizika rakoviny prsu u polských imigrantů.


Autor : Ing. Alexandra Kvasničková

Zdroj : ÚZPI

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Oxyman
    Oxyman (anonym)

    Ptačí chřipka - otázka vyřešena! (11.08.2006) Virus ptačí chřipky vyléčen! Společnost Oxylife společně s odborníkem nejpovolanějším v oblasti boje proti virům pana Mudr.Milana Veselého oznamuje, že se dle požadovaných zkušebních testů výrobku "Full Oxy" jasně prokázala jeho naprostá antivirová účinnost proti viru ptačí chřipky. Tento první v České republice vyráběný ozónový gel ničí všechny existující viry se stoprocentním účinkem. To znamená, že přichází doba celosvětového zdraví a spokojenosti ze života bez strachu proti možným virovým epidemiím. Možnosti použití tohoto unikátního ozónového gelu jsou velmi široké a již v tuto chvíli pracuje tým odborníků na dalších produktech spojených s využitím ozónu pro dobro lidského organismu.oxyfil Více informací najdete na http://www.oxylife.cz

    Srp 11, 2006

Přidat komentář

Reklama

Reklama