Reklama

Co v našem těle napáchají smažená jídla?

Jsou rychlá, cenově dostupná a zasytí. Jejich častá konzumace má ale vliv na přibírání na váze, zažívací problémy a celkové zdraví člověka. Nejen tyto věci má na svědomí oblíbené smažené jídlo. Rádi si zajdete na pořádný "smažák" s hranolky? Pak by vás možná mohlo zajímat, jakou pohromu natropí ve vašem těle.

Smažený sýr (eidam nebo ementál) je několikrát obalený v trojobalu a ve své smažené podobě obsahuje cca 1047 kcal. K němu si přidejte porci hranolek (200g), která obsahuje cca 283 kcal, a jste na 1330 kcal. V této kombinaci se z velmi oblíbeného jídla stává kalorická, těžko stravitelná bomba, která společně s dalšími smaženými potravinami představuje pro naši populaci velké zdravotní riziko.

Tělo každého člověka vyžaduje určitý denní kalorický příjem - tedy denní dávku kalorií v závislosti na tělesných proporcích, věku a každodenní zátěži. Průměrný denní energetický příjem čítá u mužů nad 31 let 2200 kcal a u žen 1800 kcal. Jedním smaženým sýrem s hranolky tak tedy ženy do svého těla dostanou většinu denní dávky kalorií, muži více než polovinu.
Obzvlášť velké riziko hrozí v případě, že je sýr smažený na obyčejném oleji, který se snadno přepaluje či se smaží při příliš vysokých teplotách. Za vysokých teplot vzniká přeměnou škrobu karcinogenní látka - akrylamid, která má ve vysokých dávkách schopnost poškozovat nervové tkáně. Bylo prokázáno, že vysoké dávky akrylamidu mohou vyvolat rakovinu a negativně ovlivňovat reprodukci živočichů. Tato karcinogenní látka se může tvořit v potravinách při tepelném zpracování, kdy dosahuje teplota 120 °C nebo více. Kromě smaženého sýra se tak může vyskytovat ve smažených chipsech, sušenkách, snídaňových cereáliích či pečivu.

Smažené potraviny jsou také plné tuku. Tuky by měly v naší stravě tvořit 30 % energetického příjmu člověka. Důležité ale je, z jakého zdroje tuky přijímáme. Ideální poměr omega-6 a omega-3 mastných kyselin v lidském těle by měl být 2:1. V Evropě a USA je to ale až 50:1. Právě konzumace tučných a smažených jídel má na výši poměru mastných kyselin významný podíl. Díky tomu trpí v Evropě a USA mnohonásobě vyšší počet lidí kardiovaskulárními onemocněními než v Asii. Abyste dosáhli vybalancování nesprávného poměru, snažte se stravovat kvalitními potravinami, odpovídajícími středomořské kuchyni začněte užívat vhodné doplňky stravy s vysokým obsahem omega-3 z ověřených zdrojů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Makiman (Út, 24. 1. 2017 - 09:01)
O tomhle jsem už četl. Ten poměr, co máme v těle, je děsivej. Je úplně zbytečný do těla tlačit omega 6, třeba v margarínu. Já si kupuju MaxiCor, vyhýbám se podezřele levným rybám z neověřených zdrojů a tak. Zajímalo by mne, kde mi tohle dokáží změřit ten poměr? Na odběru krve?
Pavlina (Pá, 3. 2. 2017 - 00:02)
Dobrý den, co si prosim myslite o takoveto grilovaci panvi - https://www.decodoma.cz/Keramicka-grilovaci-panev-Culinaria-26-cm-BANQUET.html ? Pry se da grilovat/smazit bez oleje. Kdyz takto budu delat maso nebo hranolky nebo podobne, bude to zdravejsi a opravdu se tam nemusi davat zadny nebo minimnum oleje? Dekuji za radu
Lucie Havlíčková (St, 18. 3. 2020 - 18:03)
Naše děti mají rády nejvíce smažená jídla, jako jsou hranolky, řízky atd… Na hranolky jsem si už koupila friťák, kde stačí dát jen málo oleje. Ale nevím jak vyřešit smažení, jak smažíte řízek, aby neplaval v oleji?
Kateřina (Čt, 19. 3. 2020 - 10:03)
Koupila jsem si kvůli tomu pánvičku z titanu, kde stačí, když dáte jen malou vrstvu tuku, a můžete smažit krásně křupavé, a zdravé řízky.
Lucie Havlíčková (Pá, 20. 3. 2020 - 17:03)
A máte ji na indukci?
Kateřina (So, 21. 3. 2020 - 15:03)
Ano já ji mám na indukci, titanová pánvička se dá koupit normální nebo na indukci z eshopu zgastro .cz, kde si můžete vybrat podle rozměru, jaký Vám bude vyhovovat.
Reklama