Produkty ze sóji jsou již dlouho považovány za skvělý zdroj bílkovin. V západním světě sice sója stále není tolik rozšířená, ale ve východní Asii tvoří produkty jako tofu, miso či tempeh již po staletí základ jídelníčku. Ceněny jsou nejen pro svou všestrannost, ale také pro svou výživnost.
Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.
Vánoční cukroví, vánočku, tradičního smaženého kapra, nic z toho si nemohou dát děti a dospělí, kterým byla diagnostikována celiakie, závažné a bohužel neléčitelné autoimunitní onemocnění. Pro někoho je to módní trend, ale když pacient s celiakií neodolá pokušení, které je zejména na Vánoce všude okolo nás a sní jídlo obsahující lepek, který pacientům s celiakií poškozuje střevní sliznici a vyvolává zánět, riskuje bolení břicha, nadýmání, průjmy.
Čerstvé nebo sušené jedlé květiny můžete použít nejen na zdobení dortů, vánočního cukroví, sušenek, ale i do omelet, rýže, těstovin, koktejlů, salátů, kompotů a džemů. Fantazii se meze nekladou. Poupě růže můžete ochutnat třeba na Silvestra ve sklenici se šampaňským.
Češi solí až třikrát víc než je zdravé, doporučených je denně maximálně pět gramů. Na slanou stravu si zvykají už malé děti, které ji pak dál vyžadují a vytvářejí si riziko srdečních nemocí v dospělosti. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nadbytek soli v potravě může vést k vysokému krevnímu tlaku a obezitě.
Jednoduchý způsob, jak výrazně zlepšit svou výživu, je výměna kupovaného hlávkového salátu za klíčky. Klíčky můžete obohatit i chlebíčky, sandviče, polévky. Hlávkový salát totiž kromě vlákniny opravdu neposkytuje mnoho živin.

Stránky