Češi jsou národem houbařů. Houby sbíráme pro potěšení, krásu a ceníme si je pro chuťové a aromatické vlastnosti. Jejich využití je široké – můžeme jimi dochutit vařené pokrmy, používat je jako koření, anebo je použít hlavní složku bezmasého pokrmu, pokud z nich uděláme řízky nebo třeba smaženici.
Černá ředkev (raphanus nigra) je odrůda ředkve seté s masitou kulovitou hlízou černé barvy. Můžete si ji lehce sami vypěstovat či koupit v obchodě. Černá ředkev a šťáva z černé ředkve má pro zdraví člověka prospěšné účinky. Konzumovat ji může syrovou nastrouhanou do salátu, vařenou či z ní získat v odšťavňovači šťávu.
Umělé, přeslazené příchutě nealkoholických nápojů se skutečně nemohou rovnat jemným, voňavým, přírodním chutím, jaké se nacházejí v ovoci a zelenině. Uvádím zde několik nápadů, jak zjemnit přechod od slazených k přírodním nápojům.
Masožravci pomlouvají vegetariány a ti jim to zase vracejí. Hlavní roli přitom mají často bílkoviny. Všude se o nich mluví a vám už z toho jde hlava kolem? Přečtěte si, jaký mají bílkoviny vliv na zdraví, naši peněženku i trávení.
Merlík čilský, někdy také merlík chilský, či quinoa (Chenopodium quinoa), je rostlina z čeledi laskavcovitých pocházející z Jižní Ameriky. Tato pseudoobilnina je přirozeně bezlepková, obsahuje plno výživných látek a v kuchyni nalezne bohaté uplatnění při přípravě slaných i sladkých jídel.

Stránky