Celiaci si běžnou mouku s lepkem jednoduše dovolit nemohou. Pro jiné je eliminace lepku jednou z cest k pestřejšímu jídelníčku. Pokud se do této skupiny řadíte i vy, vězte, že pečiva se vzdávat nemusíte. Naopak se vám otevírají široké možnosti pro experimentování v kuchyni. Péct totiž můžete i z mouky rýžové nebo pohankové, díky kterým můžete obsah lepku ve svém jídelníčku snížit na minimum.
Milovníci čokolády mají každoročně 13. září důvod k oslavě – právě tento den totiž připadá na Mezinárodní den čokolády, jejíž historie sahá až do 18. století. Sladkou pochoutku má většina lidí spojenou s nezdravým životním stylem, nemusí to být ale zdaleka pravda. Kvalitní čokoláda v přiměřeném množství totiž nejen že nevede k nadváze, ale dokonce má naopak plejádu pozitivních účinků na celý organismus.
Nyní už víme, jak prospěšné jsou všechny druhy ořechů a každý si může vybrat přesně ty které mají nejlepší chuť a ty správné a užitečné blahodárné účinky.
Grilování patří k oblíbeným způsobům úpravy potravin při pobytu v přírodě, podle průzkumu si takto rádi připravují maso zejména muži. Jako správní labužníci si nenechají ujít charakteristickou vyuzenou chuť grilovaného masa, i když tento způsob úpravy nepatří podle hygieniků k nejzdravějším: za vysokých teplot totiž v mase vznikají rakovinotvorné látky. Pokud však "kuchtík" dodrží několik jednoduchých zásad, jejich vznik výrazně omezí.
Při výrobě pitné vody z podzemních a povrchových zdrojů je často nutné snížit koncentraci celé řady prvků či problematických látek. Odborníci na úpravu vody se nejčastěji setkávají s bakteriologickým znečištěním, u velkého množství případů pak také snižují vysoký podíl železa a manganu. V českých přírodních zdrojích se v některých oblastech mohou objevovat také radioaktivní prvky, těžké kovy či dusičnany. Právě ty se spolu s fosforem dostávají do surové vody z polních hnojiv, zejména v období srážek.
Vitaminy jsou pro správné fungování našeho těla nezbytné. Pomáhají správnému metabolismu, působí jako prevence některých onemocnění a posilují imunitní systém. Naprostou většinu z nich si však organismus neumí vyrobit. Nejlepším zdrojem vitaminů vždy zůstávají čerstvé a kvalitní potraviny – ať už živočišného či rostlinného původu –, které neprošly zbytečným chemickým ošetřením či nadměrnými kuchyňskými úpravami.
Horké léto zdá se ještě nekončí a být zavřený celé dny v klimatizovaných místnostech zdraví také moc neprospívá. Co teda udělat abychom vysoké teploty snášely lépe? Jednou z možností je přizpůsobit svůj jídelníček tak, aby nás jídlo které sníme zevnitř ochlazovalo. V tradiční čínské medicíně se potraviny podle svého účinku dělí na studené ,osvěžující, neutrální, teplé a horké.

Stránky