Luštěniny v kombinaci s obilovinami jako zdravá příloha či salát

Luštěniny jsou zdravé zdroje bílkovin a měly by být alespoň jedenkrát týdně zařazovány do našeho jídelníčku. Předností luštěnin je i to, že jsou bezlepkové.  Navíc existuje mnoho druhů luštěnin a receptů na jejich přípravu, takže každý si může pochutnat na skvělém pokrmu. V dněšním článku se zaměříme na čočku a její spojení s obilninou bulgur.

Čočku dnes můžete koupit v mnoha variantách. Zapomeňte na to, že existuje pouze ta tmavozelená a hnědá. Tyto malé placaté kuličky obsahující velké množství rostlinných bílkovin prospěšných pro naše zdraví najdete také v podobě černé čočky belugy a čočky červené.

Čočka červená
Červená čočka je bohatým zdrojem železa, selenu, fosforu, zinku, vitamínu B6. Škroby obsažené v čočce (i jiných luštěninách) se díky obsahu vlákniny vstřebávají pomalu a umožňují tak rovnoměrné uvolňování glukózy do krve. Díky tomu je vhodná například jako rychlá odpolední svačina v podobě čočkové placičky nebo pomazánky. Rovnoměrně uvolňování glukózy je důležité také pro udržení stabilní hladiny krevníhocukru zejména pro diabetiky, ale i pro ty kdo se snaží hubnout. Červená čočka se výborně hodí i jako první koncentrovanější zdroj bílkovin pro miminka již od prvních měsíců při zavádění tuhé stravy a díky absenci nadýmavých látek i pro kojící maminky.

Spojení luštěniny a obiloviny
Spojením červené čočky a bulguru, získáte skvělý salát nebo přílohu k masu, který dá navíc dohromady kvalitní kombinaci bílkovin a ostatních důležitých látek. Doba vaření obou ingrediencí je stejná, takže ušetříte čas tím, že je budete vařit společně.  Přidáním zeleniny, koření (mrkev, pastiňák, kapusta, pórek, kořenová petržel, celer,
petrželová nať...), kvalitního oleje, jablečného octa můžete recept libovolně obměňovat a experimentovat. Vzniklé jídlo - pilaf - lze podávat teplé jako přílohu nebo jíst samotné jako teplý či studený salát. Podobně lze čočku kombinovat i s rýží - nejlépe celozrnnou a opět přidáním různé zeleniny (např. rajčat a salátovké okurky) a ochucením např. zakysanou smetanou můžete získat chutné zdravé jídlo.

Bulgur
Bulgur se získává z tvrdých odrůd pšenice, kdy se jejich zrna namáčí, uvaří a po vysušení podrtí na menšíkousky. Následná příprava v kuchyni je pak velice snadná, stačí vařit 12 minut, či nechat zrna nabobtnat vestudené nebo horké vodě. Obsahuje vitamín A, B1, 2, 3 a 6, minerální látky - fosfor, železo, hořčíku, mangana stopové prvky, které chrání buňky před útokem volných radikálů. Má minimum tuku. Blahodárně působína naše střeva, snižuje cholesterol v krvi, pomáhá snižovat hladinu krevního cukru a předcházet takcukrovce. Bulgur se hodí do nejrůznějších rizot (místo rýže), je možné jej využít do nádivek, jako zavářku dopolévky, pro přípravu salátů a kaší. Zkrátka především se používá jako příloha, ale pravdou je, že málo kdo se ho v kuchyni naučil používat.

Autor: mk

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama