Nejznámější bakterie s probiotickými účinky

Probiotikum je živý organismus přidávaný do potravin či doplňků stravy, který má příznivě ovlivnit zdraví konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry. Klasickým příkladem potraviny obsahující probiotikum je jogurt. Za nejčastější probiotika jsou považovány mléčné bakterie rodů Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus či některé kvasinky.

Lactobacillus acidophilus (L.acidophilus) se přirozeně vyskytuje v lidském a zvířecím gastrointestinálním traktu a ústech. Lactobacillus acidophilus je též součástí vaginální mikrobioty spolu s dalšími druhy rodu Lactobacillus. V laboratorních experimentech se zdálo, že L. acidophilus snižuje schopnost Candida albicans přilnout k vaginálním epiteliálním buňkám; role L. acidophilus v prevenci kvasinkových infekcí je však nejasná. Některé kmeny L. acidophilus mohou být považovány za kmeny s probiotickými vlastnostmi. Tyto kmeny jsou komerčně používány v mnoha mléčných výrobcích, někdy spolu s Streptococcus thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus při výrobě jogurtu.

Bifidobacterium Lactis je velmi silná probiotická bakterie. Vědecké studie prokázaly, že B. Lactis zvyšuje imunitu, bojuje proti růstu nádorů, zlepšuje trávení a snižuje hladinu cholesterolu. B. animalis / lactis obývají střeva a tlustého střeva ve velkém počtu. Obecně platí, že jejich úkolem je likvidovat odpadní látky v těle a pomoci při vstřebávání různých vitamínů a minerálůB. Lactis je přítomen v syrovém mléku a používá se jako startovací kultura při výrobě sýrů, tvarohu a podmáslí.

Lactobacillus paracasei (obvykle zkratka L. paracasei) je druh bakterií mléčného kvašení, které se běžně používají při fermentaci mléčných výrobků a v probiotikách. L. paracasei je bakterie, která se vyskytuje v lidském střevním traktu a ústech.

Lactobacillus rhamnosus ( L.rhamnosus) je členem probiotického rodu bakterií Lactobacillus. Je upraven tak, aby přežil ve střevě, což potenciálně nabízí dlouhodobější přínosy. L. rhamnosus je k dispozici jako probiotický doplněk a často přidáván do jogurtů, sýrů, mléka a dalších mléčných výrobků pro zvýšení obsahu probiotik.
Může být také přidán do mléčných výrobků i z jiných důvodů. Například, L.rhamnosus hraje klíčovou roli v zrání sýrů, což zvyšuje jejich chuť.

Lactobacillus casei je druh rodu Lactobacillus nalezený v lidském močovém traktu a ústech. Nejběžnější aplikace L. casei je pro mléčnou produkci.
Lactobacillus casei je typicky dominantním druhem kontaminujících bakterií mléčného kvašení přítomných v dozrávajícím sýru čedar. L. casei je také dominantním druhem v přirozeně zkvašených sicilských zelených olivách. Některé kmeny L. casei jsou považovány za probiotické a mohou být účinné při zmírnění gastrointestinálních patogenních bakteriálních onemocnění. L. casei byl kombinován s jinými probiotickými kmeny bakterií v randomizovaných studiích zkoumajících jeho účinky v prevenci průjmů spojených s antibiotiky a infekcí Clostridium difficile. Pacienti ve studiích, kterým nebylo podáváno placebo, měli signifikantně nižší výskyt těchto průjmů bez hlášených nežádoucích účinků. Kromě toho studie prokázaly podstatně kratší dobu zotavení u dětí trpících akutním průjmem (primárně způsobeným rotavirem) při podávání různých léčebných postupů L. casei ve srovnání s placebem. Studie naznačují, že Lactobacillus je bezpečná a účinná léčba akutních a infekčních průjmů.
Při přípravě potravin mohou být bakterie L. casei použity při přirozené fermentaci fazolí, aby byl snížen obsah sloučenin způsobujících nadýmání při jejich trávení.

Bifidobacterium breve je bakteriální druh rodu Bifidobacterium, který má probiotické vlastnosti. Bifobakterie se používají k léčbě řady stavů, včetně zácpy, průjmu, syndromu dráždivého tračníku a dokonce i nachlazení a chřipky. Některá z těchto použití byla podpořena vědeckým výzkumem, ale jiná ne.
Bifidobacter breve podávaný v kombinaci s prebiotiky nebo jinými probiotiky a standardní terapií prokázal příznivý účinek.

Streptococcus thermophilus je jednou z nejpoužívanějších bakterií v mlékárenském průmyslu. Statistiky USDA z roku 1998 ukázaly, že z S. thermophilus bylo vyrobeno více než 1,02 miliardy kilogramů sýra mozzarella a 621 milionů kilogramů jogurtu. Ačkoli rod Streptococcus, zahrnuje některé patogenní druhy, potravinářský průmysl považuje S. thermophilus za bezpečnější bakterii než mnoho jiných Streptococcus druhů. Ve skutečnosti, jogurt a sýr, které obsahují živé kultury S. thermophilus jsou považovány za prospěšné pro zdraví. Živé kultury S. thermophilus usnadňují lidem, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy (mléčného cukru) trávení mléčných výrobků. Bakterie rozkládají laktózu, cukr v mléce na kyselinu mléčnou. Nárůst kyseliny mléčné promění mléko na strukturu charakteristickou pro jogurt.

Autor: MK

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama