Recept na domácí bagety od cukrářského a pekařského mistra Josefa Maršálka
1.den
30 g voda
50 g hladká mouka
špetka droždí
2. den
180 g voda
300 g hladká mouka
80 g kvásku
3 g sůl
6 g droždí
Na dokončení: mořská nebo himalájská sůl, rozmarýn
Postup:
První den zamícháme všechny ingredience a v pokojové teplotě necháme zakryté odpočívat; ideálně 16-18 hodin.
Druhý den přidáme zbývající ingredience a vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Necháme vykynout a rozdělíme na dva díly, ze kterých vypracujeme bochánky. Ty buď rozválíme do dlouhého válečku na celou délku plochy anebo rozválíme na pomoučeném válu do tvaru listu. Bagetu nastřihneme do podoby obilného klasu a v listu nožem ozdobně nařízneme. Necháme vykynout a potřeme vodou, posypeme hrubou solí a vložíme do trouby vyhřáté na 240 °C spolu s půl hrnkem vařící vody. Ihned dvířka zavřeme a teplotu snížíme na 200 °C. Pečeme asi 10-12 minut; podle druhu pece. Po vyndání z trouby se snažíme počkat, dokud nevychladnou. Někdy marně. Jsou skvělé se slaným máslem či olivovým olejem.
Tip: Pečivo po vykynutí a potření vodou lze posypat semínky či kmínem. Zkuste někdy do kvásku přidat půl lžičky levandule či sušeného rozmarýnu.
Dokonalé dorty a pečivo od Josefa můžete ochutnat v CakeShop Prague, Celetná 11.
Komentáře