Reklama

Zdravá lehká letní jídla: Libanonský salát Tabbula

Přinášíme tipy na lehká jídla, která v létě osvěží a dodají vitamíny a minerály.

 

Libanonský salát Tabbula   

Tabbula znamená v arabském jazyce "směs", což trefně vystihuje podstatu všech salátů. Základem této libanonské speciality, jež si získala mnohé evropské jazýčky, je bulgur - změkčená a rozdrcená zrna pšenice, jedna ze základních ingrediencí v blízkovýchodní kuchyni. V Libanonu bývá salát Tabbula tradičně servírován na menších listech římského salátu, které tvoří jakési lodičky a slouží tak zároveň i coby příbor.

Suroviny pro 6 osob:

Reklama

200g bulguru

5 jarních cibulek

300g rajčat

1 menší salátová okurka

2 lžíce čerstvé petrželky, nadrobno nasekané

2 lžíce čerstvé máty, nadrobno nasekané

1 lžíce čerstvého koriandru, nadrobno nasekaného

4 lžíce extra panenského olivového oleje

2 citrony

sůl

Postup:

Bulgur propláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a vložíme do mísy. Zalijeme vroucí vodou a necháme nabobtnat po dobu 20 minut. Poté bulgur přemístíme do sítka a necháme okapat.

Mezitím očistíme a nadrobno nakrájíme jarní cibulky. Okurku omyjeme, osušíme, vyjmeme semínka a dužninu nakrájíme na velmi malé kousky. Rajčata omyjeme a osušíme a nakrájíme na malé kostičky.

Připravený bulgur vložíme do salátové mísy a dobře promícháme s olivovým olejem, šťávou z citronů a špetkou soli. Přidáme nakrájené jarní cibulky, okurku, rajčata a bylinky a opět dobře promícháme. Dáme vychladit do lednice na alespoň 2 hodiny a poté servírujeme.

Zdroj: Veronika Zemanová - Gurmánské jednohubky, nakladatelství Grada

Reklama

Komentáře

Reklama