Reklama

Mléko jako příčina rozvoje obezity?

Nejde o to, že z jakýchsi nepochopitelných důvodů mám vůči mléku averzi (třeba, že bych trpěl laktózovou intolerancí). Nemám. Mám problém s tím, jak se mléko prezentuje a především jak se produkuje a následně zpracovává. Mléko je totiž stále inzerováno jako zdravý ?nápoj" (!), a to nejenom pro děti.

Přitom nejen já, ale především mnoho dalších kolegů se (oprávněně) obává, že: kasein a další proteiny (s výjimkou proteinů, získaných z delaktózované syrovátky), obsažené v mléčných produktech, tím spíše ve slazených, mohou způsobit vzestup tělesné hmotnosti.

Jiní kolegové zase tvrdí opak, když prohlašují, že vápník obsažený v mléčných produktech podporuje snahy o snižování nadváhy.

Pro první variantu uvedeného textu svědčí výzkum realizovaný americkou Brigham and Women's Hospital and Harvard Medical School, zveřejněný v časopise Archives ofPediatrics and Adolescent Medicine (June 2005, vol. 159, no. 6) - prokázal, že čím větší objemy netučného mléka děti pily, tím větší byl vzestup jejich tělesné hmotnosti nebo pokračující proces tvorby nadváhy. Nakonec šalamounsky uzavřeli, že nadváha vzniká především jako důsledek nadbytečného energetického příjmu, dosaženého nikoliv samotnými proteiny mléka, nýbrž kombinací s tukem a cukrem. S ohledem na to, že děti pily netučné mléko, nelze vliv mléčného tuku vůbec uvažovat! To je tedy docela ošklivý trapas.

Mléčný průmysl však i přesto, že existují takovéto studie, agresivně propaguje konzumaci netučného pasterizovaného mléka jako jednoho z významných prostředků pro hubnutí! Mnoho rodičů tloustnoucích dětí si proto myslí, že když naučí dítě pít místo limonád mléko, problém vyřeší.

Reklama

Podle názoru dr. Mercoly nejde dokonce ani tak o nízkotučné mléko, jako o to, že se jedná o pasterované mléko. Homogenizace a pasterizace totiž zcela evidentně přispívá k negativnímu působení mléka, a to také směrem k zesílení jeho aterogenního efektu. Kromě toho je téměř jisté, že odtučněné mléko je v podstatě bezcenné, protože neobsahuje žádné vitaminy, kalcium v něm obsažené se vstřebává z tohoto typu mléka jen velmi omezeně, takže je to svým způsobem pouze velmi zředěný koloidní roztok mléčných bílkovin spolu s vápníkem a sodíkem a současně s nízkou mírou využitelnosti.

Zdroj: Petr Fořt ? Tak co mám jíst?

Reklama

Komentáře

Okousaná mrkev (So, 27. 3. 2010 - 14:03)
Předně, to svinstvo, které se prodává v krámech není mlého, ale bílá voda. Skutečné mléko je velmi zdravé. Ano obsahuje tuk, nicméně nikdo neříká, že se ho mají vypít hektolitry. Jinak článek je nesmysl. S těmi "US and A" výzkumy se jděte bodnout.
(So, 27. 3. 2010 - 14:03)
Tak to bych už musela být jako koule. Každý den si dám skleničku nebo dvě mléka, během dne pak další mléčné produkty...Měřím 168 cm a vážím 48 kg, jsem po dvou porodech, ženská ve středních letech. Mléko v rozumné míře je zdravé. Udivují mě ty "nové výzkumy", vždycky přijdou s nějakou slátaninou.
kl (So, 27. 3. 2010 - 23:03)
Předně, to svinstvo, které...Proč myslíš, že je zdravé? Máš proto nějaký důkaz nebo si to jen "myslíš"? U nás je celkem problém s tím, že každý má svoji pravdu postavenou na tom, že se něco dělalo "odjakživa". Což je argument naprosto mylný. Mléko je pro mimina (jakéhokoliv druhu), chlastal by jsi mateřské lidské mléko jako dospělý? Je to stejný. Mléko je pro mimina, kravské mléko je pro telata složené tak aby tele přibralo 100 kg za 14 dní.
kl (So, 27. 3. 2010 - 23:03)
Tak to bych už musela být...No ono ani nemusíš být tlustá, můžeš mít jiné problémy o kterých ani nevíš respektive je nepřipisuješ mléku. Proč si myslíš, že je zdravé? Máš proto nějaký důkaz? Máš prd, mléko je pro mimina. Pila by si lidské mateřské mléko, každý den skleničku? Je to stejné. O zdravosti mléka si dneska můžeš nechat zdát, evidentně nic nevíš o jeho výrobě. Pokud nepiješ biomléko nebo domácí mléko tak na mléku nicmoc zdravého není. Když pominu, že ani není pro nás určeno. Je pro mimina a ještě k tomu kravská=telata. Bylo by celkem hezké kdyby producenti do reklam dali skutečný obrázek výroby mléka a tam se krávy rozhodně neusmívají. Průmyslové zpracování mléka, homogenizace, to je taky kapitola sama pro sebe.
Bára (Ne, 28. 3. 2010 - 10:03)
Proč myslíš, že je...kl, o zdravosti mléka se stále vedou spory - na jedné straně argumenty, že mléko je svým složením určené pro telátka, na druhé straně u člověka ale proběhla mutace, kdy je schopen nejen kravské mléko dospělý člověk trávit, ale i zužitkovat - u mnoha národů, především u nomádů je mléko téměř základem stravy - u těchto lidí by to chtělo provést (nezávislý, samozřejmě) výzkum, jak je mléčná strava ovlivňuje negativně, či pozitivně. Samozřejmě pojmem mléko myslím čisté kravské, kozí, velbloudí, jačí, kobylí, atd., ne ředěné krabicové mléko tahané z týraných krav.

Co se týče názvu článku, tak bych to ani neřešila, těhle pitomých poplašných článků je na doktorce spousta. V souvislosti s obezitou by se mělo mluvit především o příjem energie versus výdaj energie, fyzická aktivita a zdravá strava.
pozorovatel (Ne, 28. 3. 2010 - 11:03)
presne tak, vahovy prirustek je vysledkem stravovani a pohybu, kdy je prijem energie vyssi nez vydej, je mozne, ze lide jsou indiviuality a kazdy clovek reaguje trosku jinak na potraviny, ale obecne ta rovnice o prijmu a vydeji energie plati. Snahy eliminovat nejaky vybrany druh potravy, trebas mlecne vyrobky a tim si zajistit vahovy ubytek, to je samozrejme opet snaha, jak to obejit. Lidi se nechteji hybat a chteji zhubnout nejakou jinou metodou, nez pohybem a omezenim stravy, tak vymysleji ruzne nepratele a ruzne zazracne metody...
kl (Ne, 28. 3. 2010 - 13:03)
kl, o zdravosti mléka se...No právě vedou se o tom spory, proto nechápu ultimátní postoje, že mléko je zdravé. Spousta dospělých nedokáže strávit mléko a mají na něj alergii. To, že někdo něco dělá odjakživa (nomádi....) neznamená, že je to správné. Lidi se taky odjakživa vraždí. A navíc ono nejde jen o tloušťku, jak jsem psal výše. Může ti to způsobovat problémy o kterých ani nevíš, že patří mléku, stejně tak u nomádů. Nemyslím si, že by občasný pití bylo nějak extra škodlivé, ale už jenom z toho komu je mléko určeno si myslím, že ho dospělý jedinec pít nemá a pokud mu neubližuje tak mu neprospěje. A zůstává tady otázka z minula, pila by jsi lidské mateřské mléko? Proč ano/ne?
dfg (Ne, 28. 3. 2010 - 14:03)
No právě vedou se o tom...Áááááááááááááá, zase ňákej vegan.
kl (Ne, 28. 3. 2010 - 15:03)
Áááááááááááááá,...nejsem vegan, to neznamená že budu ale přehlížet celkem logické argumenty proti pití mléka. Vy ostatní nemáte nic jiného než označit člověka za vegana. Žádný argument.
Bára (Ne, 28. 3. 2010 - 15:03)
No právě vedou se o tom...kl, já osobně nepila, protože mám alergii na mléčnou bílkovinu, takže piju pouze rostlinná mléka :-) Jinak bych s lidským mlékem morální problém neměla, ale proč bych ho pila, když to je nedostatkové zboží, upřednostnila bych asi kozí mléko.
Jak už jsem psala, lidé za ta tisíciletí, co mléko pijí, prodělali mutaci, která jim umožňuje mléko pít - samozřejmě ne všem, ale zas jiná skupina lidí má problémy s něčím jiným, kupříkladu s luštěninami - plyny z luštěnin totiž nejsou normální a lidé, kteří s jejich trávením mají problémy, by se jim měli vyhnout. To samé s mlékem. U některých národů je procentuelně vyšší nesnášenlivost mléka, než u jiných, takže je to stejně individuální - stejně jako eskymáci dokážou získávat potřebné živiny hlavně z masa, tak někteří lidé získávají živiny třeba z mléka a jiným mléko (maso) škodí. Nelze generalizovat. Myslím, že mléko v bio kvalitě a přiměřeném množství (dnešní běžná spotřeba mléka mi připadá nadprůměrná) může mít spíš pozitivní účinky než negativní, to mi říká můj (doufám že) zdravý rozum a na ty neustálé protichůdné názory na mléko celkem kašlu. Informace o zdravotních přínosech (nebo negativech) mléka se stále jenom mlží. Zajímalo by mě proč, bude v tom nejspíš politika a prachy.

A jak už jsem psala, dokud někdo důvěryhodný neudělá 100% nezávislý výzkum, jak škodí nebo prospívá mléko lidem, kteří jinak žijí zdravým způsobem života, tak se budu řídit pouze svým názorem a ne nějakými poplašnými výkřiky na doktorce.cz nebo rádoby nezávislými studiemi.
kl (Ne, 28. 3. 2010 - 15:03)
kl, já osobně nepila,...Eskymáci? Ale víš že se eskymácí dožívají sotva 30 let že ano? :-) Tolik k živinám jenom z masa. NIkdo nikdy neudělá 100% nezávislý výzkum, jak by sis t představovala? To by musel přiletět někdo z jiné planety asi. To je přeci nesmysl. Stačí si uvědomit pro koho je mléko přírodou primárně stvořeno? Pro mimina! Už jenom z toho lze odvodit, že pro dospělého jedince to nebude mít valného přínosu. Na to netřeba výzkumy. Na to stačí zdravý rozum (kromě toho tvého teda).
Bára (Ne, 28. 3. 2010 - 16:03)
Promiň, těšila jsem se na inteligentní debatu bez urážek, celkem jsi mě zklamal.

Jak jsi přišel na to, že eskymáci se dožívají 30 let? Nepleteš si to s Kromaňonci?

"How long did Eskimo's lives? A 1995 study of the circumpolar region (Greenland, Canada, Alaska and Russia) had a average age range for both sexes of 64.1 to 77.9. The lowest was in Greenland, the highest in Quebec, Canada."

Nezávislý výzkum může udělat nezávislý vědec, neplacený (anti)mlékařským průmyslem, vedený pouze svým zájmem zjistit objektivnější informace, jak jednoduché.

Opakuju potřetí - MUTACE, kouzelné slovo, kterak se organismy přizpůsobují svému prostředí tak, aby se jim vedlo co NEJLÉPE.
Uvědomuješ si, že žiješ pro tebe v naprosto nevhodném podnebném pásu a přesto žiješ, prospíváš (předpokládám) a jako průměrný člověk budeš žít do cca 70 - 80 let?
Principielně je náš pobyt mimo tropická a subtropická pásma nelogický, stejně jako pití mléka určeného mláďatům. A přesto žijeme, někteří jsme i navzdory těmto nelogičnostem přírody zdraví a dožíváme se vysokého věku. Znám dost lidí, kteří celý život konzumují mléko v hojném množství a jsou zdraví i ve vyšším věku.
Takže můj zdravý rozum spočívá v tom, že hodnotím teoretické znalosti a domněnky s reálným světem a praktickými zkušenostmi a nezakládám ho pouze na teorii a domněnkách, protože svět často nefunguje logicky a tak jak si myslíme, že by fungovat měl.
Bára (Ne, 28. 3. 2010 - 16:03)
Ještě jsem zapomněla, k čemu si myslíš, že slouží takový med? Jako potrava pro včelí larvy, ne jako potrava pro dospělé savce. A přesto med jíme a máme z něj užitek. I zvířata nelogicky parazitují na produktech určených pro jiná zvířata a protože jim to parazitování svědčí, tak jim příroda vyšla vstříc a mutací jim pomohla, aby s tím parazitováním měli co nejméně problémů a co nejvíce užitku.
Ityqweqwe (Ne, 28. 3. 2010 - 16:03)
Kde je asi pravda? No mléčná loby nás bude přesvědčovat o tom jak je mléko zdravé a producenti zdravé výživy jako soja etc. zase jak je nezdravé... Lidi konečně pochopte, že je to jenom o penězích nic víc nic miň.
Neřiďte se těmito články, ale především tím co Vám chutná, to je to nejdůležitější...
Jája (Ne, 28. 3. 2010 - 18:03)
Dobrý den.
Trápí Vás -...No, tys tady chyběla.
žrout všežrout (Ne, 28. 3. 2010 - 18:03)
Eskymáci? Ale víš že se...Prosimtě, to bysme pak nesměli žrát nic. Maso je pro tygry, zelenina pro králíky a koně, mléko pro malé savce, ti "velcí" už nemají nárok. To máme chroupat třeba kamení?
Co třeba takové uzeniny?To je teprv nezdravý.
kl (Ne, 28. 3. 2010 - 23:03)
Ještě jsem zapomněla, k...Ale i tento vědec bude závislý, na svém vzdělání, na svých názorech na věc. Prostě nejde udělat nezávislý výzkum. Je to blbost. Med není určen larvám veverko, larvám je určena mateří kašička. Med je potrava pro všechny včely na zimu. Je vidět, že toho moc nevíš a jenom plácáš :-)
kl (Ne, 28. 3. 2010 - 23:03)
Prosimtě, to bysme pak...Zelenina není pro králíky kde jsi na to přišel? Můžeš jíst maso a zeleninu, to jsou pro nás určené potraviny, v rozumném poměru. Neplácej nesmysly když tomu rozumíš jako koza petrželi
Bára (Ne, 28. 3. 2010 - 23:03)
Ale i tento vědec bude...Ok, tím se ovšem princip mého sdělení, že med není určen jako výživa pro savce, nemění. A s tím plácáním a nic nevěděním jsme si fifty fifty, že 30-letý eskymáku :-)

Nezávislý výzkum udělat jde, vše co není objednáno a podplaceno a je zkoumáno pomocí vědeckých metod, je nezávislý výzkum.
kl (Po, 29. 3. 2010 - 06:03)
Ok, tím se ovšem princip...S eskymákama mám pravdu takže fifty fifty si nejsme. Ale není v tomhle případě, protožr v tomhle případě jde i o předsudky autora. To máš jako vegetariánství, jak dlouho trvalo než konečně odborníci uznali že je vhodné pro kohokoliv? Dlouho. A ještě dnes mezi obyčejnými lidmi převažuje názor a absolutní škodlivosti. Podklady byli ale stejně odborná veřejnost jela svou. Je to hodně o předsudcích
Pipi (Po, 29. 3. 2010 - 07:03)
Zelenina není pro králíky...Jo a kde bereš tu jistotu, že zrovna zelenina a maso jsou pro nás zrčené potraviny ?
Jára (Po, 29. 3. 2010 - 09:03)
Jděte do pytle s takovým debilním temátem zase. Mléko lidé pijí snad už od pravěku a co víc, pokud je mi známo, průměrný věk lidí se stále zvyšuje, tak co tu řešíte. Zrovna rozebírat tady škodlivost mléka mi přijde dost banální proti mnohem škodlivějším věcem- kouření, alkoholismus, nezřízené přežírání...a co takhle znečišťování přírody k tomu, ...
Bára (Po, 29. 3. 2010 - 10:03)
S eskymákama mám pravdu...Dolož své tvrzení o skoro polovičním průměrném věku eskymáků něčím věrohodnějším než hláškou "já mám pravdu" - ta je úplně bezcenná. Já to doložila zmínkou o výzkumu z roku 95.

Vegetariánství že je vhodné pro kohokoliv? A že to uznali odborníci? Jací odborníci?Proboha, kde žiješ? - na samotě v Himalájích? :-)
Vegetariánství rozhodně není vhodné pro každého, to je pěkné blbá a nebezpečná generalizace. Nebudu ti tu podrobně vypisovat, že mám několik kamarádů a známých, kteří by byli mátožné trosky, kdyby neměli svou porci pořádného výživného masa, ani to, že jsem byla několik let vegetarián a vrátila se zpět k občasné konzumaci kvalitního masa, protože mi to prostě zdravotně svědčí líp, ani o mém kamarádovi vegetariánovi, který nejí maso ze zásady a evidentně mu chybí - je hubený až vychrtlý, nemůže ztloutnout a ač by rád držel půsty, nemůže. Samozřejmě jsou lidé, kterým vegetariánství svědčí zdravotně, ale rozhodně nesvědčí všem, to ani náhodou. Holt to chce poslouchat vlastní mozek a vlastní tělo a ne se řídit teorií.
Pokud chceš zase psát něco o tom, že ty máš pravdu a já ne, pak uveď nějaké praktické argumenty, prosím, jinak tahle diskuse nemá smysl.
Pozorovatel (Po, 29. 3. 2010 - 10:03)
kl, já osobně nepila,...Presne tak. Ja jsem ten pripad, kteremu je tezko z lustenin, tak se jim radsi vyhybam. Trebas mi taky vadi paprika certva, z toho me boli zaludek a i kdyz vim, ze tam je hodne vitaminu, tak proste uz radsi nepokousim svoje zazivani. Prece behem let si prijde kazdy clovek na to, co je pro jeho zazivani vhodne a co ne. Metoda je pokus - omyl, to jinak ani nejde. Kdyz nevyzkousis opakovane, tak se tezko presvedcis, co to s tebou dela. S mlekem nemam zadne problemy, ty mi travi uplne ok. Mam vyrazne potize se smazenymi jidly, trebas kombinace smazeny kapr a salat to je mi potom fakt tezko a primo citim, ze jsem priotraveny, kdezto po varenem a dusenem jidle se citim lehky a normalni. Dale jsem se nekde docetl, ze pry pro moji krevni skupinu je nevhodne rajcata jist, pritom ta travim uplne ok a miluji je. Ja uz tomu neverim, co kde kdo pise. Kazdy ma svuj rozum a at si ji a pide, co mu chuitna a dela jeho zazzivani dobre. Obecne hromadne navody, co by meli vsichni lide jist a delat patri do nejake totality. Snad si zachovame sve individuality a nebudeme se chovat jako slepe stado podle toho, co kde napisou, ale zustane nam zdravy rozum a budeme si vsimat vlastniho tela a ne nejakych poplasnych panickych zprav na netu.
Bára (Po, 29. 3. 2010 - 10:03)
Přesně tak, souhlasím s Pozorovatelem. Já naopak luštěniny miluju, jím je často, moje tělo si o ně vysloveně říká, všechny možné druhy a abolutně z nich nemám žádné problémy. Kdyby to tak nebylo, omezila bych je nebo nejedla vůbec.
Na maso dostanu čas od času chuť, moje tělo ho bez problémů stráví a já se cítím energeticky a zdravotně dobře. Pokud ho však jím častěji - 2x do týdne a víc, tak už cítím, že to ve střevech není ok a přidá se větší únava, než je běžné.
Je to opravdu o tom zkoušet a pozorovat své tělo, jak se po tom kterém jídle cítí. A to platí jak pro maso, tak pro mléko.
Jelikož mléko nepiju vůbec, tak mám chuť na věci, v kterých je hodně vápníku - mák, sardinky a ryby, jím hodně sezamu a jiných semínek, ořechů, sóji a i v drůbežím mase je vápník - tělo si řekne, co potřebuje tím, že má na to chuť. Kdybych se řídila nějakými striktními pravidly alá vegetariánství, veganství, makrobiotika, vitariánství, tak začnu mít časem zdravotní problémy.
císař Tiberius (Po, 29. 3. 2010 - 12:03)
No ono ani nemusíš být...Tak ty bys šla do Tibery jako první.
kl (Po, 29. 3. 2010 - 20:03)
Dolož své tvrzení o skoro...Odborníci z WHO, ADA. Například. To, že jsi slepice a nerozumíš výživě je problém tvůj nikoliv vege stravy, na světě jsou miliony vegetariánů včetně sportovců a těžce pracujících lidí a nemají s tím problémy. Ale chce to trošku znát co a jak. Mimochodem argument typu "já znám....." neuznávám. Já znám 50% úmrtí v čechách na kardiovask. choroby = cholesterol, přemíra masa, obezita. Zajímavé, že toho si nevšimneš, ale všimneš si několika "vegetariánů" co tomu nerozumí a ničí si zdraví. Typické. Na mase toho moc výživného není, ale jak říkám chce se to trošku orientovat ve výživě a neblábolit nesmysly.
kl (Po, 29. 3. 2010 - 20:03)
Přesně tak, souhlasím s...Ale nezačneš. Zdravotní problémy budeš mít z masa nebo
kl (Po, 29. 3. 2010 - 20:03)
Jo a kde bereš tu jistotu,...No tak něco jíst musíme, co na planetě je k jídlu kromě zeleniny, masa, ovoce, obilovin?
A přece (Po, 29. 3. 2010 - 21:03)
No tak něco jíst musíme,...VEGAN!!!
Bára (Po, 29. 3. 2010 - 21:03)
kl, dobrá rada, vyvaruj se urážek, ničí to dojem odbornosti, který se snažíš vytvořit.
Můžeš mi říct, kde bereš tu jistotu, že jsi odborník na výživu každého člověka?
Kardiovaskulární choroby plus cholesterol - je záležitost zčásti genetická, zčásti vlastní přičinění - samozřejmě, pokud je někdo tlustý jako prase, tak to riziko zvětšuje, podívej se kolem sebe, kolik lidí v ČR trpí nadváhou a obezitou, ale o tlusťoších se snad nebavíme, tak proč bych si toho všímala.
Cholesterol je věc ošemetná, já mám například cholesterolu málo, byla mi tedy doporučena konzumace sádla a masa, abych si ho zvýšila - jakožto "odborník" na výživu určitě víš, co nedostatek cholesterolu způsobuje. Jelikož nemůžu ani mléko ani vejce, tak mi prozraď, jak si ten cholesterol mám asi jinak doplnit.
Souhlasím s tím, že dnes se konzumuje příliš mnoho masa a mléka, to ale neznamená otočit se k druhému extrému, kterým je vegetariánství a veganství. Zřejmě jsi se ještě nesetkal s typickými "masožrouty", kde už od pohledu vidíš, že to jsou lidé, kteří jí hodně masa, mléka, vajec a kdyby je nejedli, měli by problémy. Já mám takových masožroutů pár v rodině a jsou to ti nejzdravější členové rodiny ani v pokročilém věku nemají žádné vážnější zdravotní problémy, takže nechápu, proč pořád píšeš o údajných automatických problémech z masa a mléka.
Pro mě je důkaz v mé vlastní rodině pochopitelně věrohodnější než argumenty nějakého rádoby odborníka, který mě navíc uráží a věří tomu, že eskymáci se dožívají 30 let.
Nehledě na to, že úplně ignoruješ činitele, jakými jsou genetika, pohyb, psychika, přístup k životu, čistota stravy, rovnováha - ty ovlivňují zdraví mnohem víc, než konzumace masa a mléka.
kl (Po, 29. 3. 2010 - 22:03)
kl, dobrá rada, vyvaruj se...A kde tu jistotu bereš ty? Nesetkal protože takový člověk neexistuje, jsme primáti nejsme masožravci. A s tímhle jsme byli stvořeni, proto je nesmysl aby někdo bez masa měl problémy pokud má základní znalosti z oblasti výživy. Pochopitelně, že když masožravec přestane jíst maso a jinak neudělá nic dalšího tak je to o něčem jiném. Nikoliv,jak známo strava dělá 80% všeho. Vegetariánství neni extrém, extrém je když primát žere 3krát denně maso a ještě si přitom myslí jak je to bezva. :-))) A vůbec už běž do prdele, nevíš nic o výživě, nevíš nic o historii, o biologii člověka seš úplně mimo mísu.
on (St, 31. 3. 2010 - 01:03)
ahoj, mám 54kg a měřim 164cm, je mi 18let. nemyslím si, že jsem tlustá. jen jsem trochu oplácaná a nemám úplně postavu podle svých představ. vadí mi velký zadek a tuk pod ním, celulitida a taky boky (v pase mám 64cm a přes zadek 94cm). nikdy jsem nejedla nejhůř, ale poslední 2týdny se snažím jíst lépe. k snídani kolem 7h mám většinou tmavý chléb s žervé nebo cottage, kus zeleniny, nebo bílý jogurt nebo tvaroh s banánem. ke svačině mám 1kus ovoce. oběd je školní, tj.nejdietnější varianta jídel, co vaří v jídelně, př. ryba, kuře, dušená zelenina, někdy těstoviny + salát bez zálivek + polívka. snažim se nejíst moc příloh, nedávám si omáčky, smažená jídla atp. odpoledne mám pak zeleninu.. k večeři tj. kolem 18-18.30 mám pak třeba dušenou zeleninu nebo kus masa, nebo polívku, nebo kousek tmavého chleba s něčím nebo nízkotučný tvaroh.. můj celkový denní příjem je kolem 5000kj (někdy 4500, někdy 6000) ráno piju vždy půl litru čaje, ve škole 0,75litru vody a odpoledne ještě tak 1 - 1,5l vody nebo čaje. když mám chuť dám si zero colu nebo trochu polotučnýho mlíka nebo podmáslí. ale většinou mám taky 1nebo 2 kafe s mlíkem za den. to všechno bez cukru. někdy si dám taky sklenici 100% džusu, ale snažím se to omezit. chodím spát kolem půlnoci, vstávám před 6. ve škole jsem od 8 do 14. takže sedím. jinak ale hodně chodím po škole. 2krát týdně mám tělocvik, 2krát až 3krát chodím na cca 45min běhat, a určitě 3krát až 4krát týdně doma posiluju, cvičím kalanetiku nebo nějaké cardio tak kolem 30-40min. snažím se omezit sladké, nejím ani slazené jogurty, ale když mám opravdu chuť, tak si něco malého dám. třeba čtvereček čokolády. zajímalo by mě, za jak dlouho bych při dodržování takového režimu mohla pozorovat nějaké výsledky a taky jestli nedělám nějakou chybu? jestli nejím málo nebo nepravidelně… nemám s tím moc zkušeností… zatím jsem na váhu ani centimetry nezhubla, ale začíná se mi tvarovat zadek. snad:) ale taky mám pocit, že mi narostlo břicho, které jsem měla vždy ploché. a to cvičím. díky za odpovědi:)
? (St, 31. 3. 2010 - 02:03)
?
ali (Pá, 7. 5. 2010 - 13:05)
ahoj, mám 54kg a měřim...tvoje BMI je 20,07, což je dolní hranice normální hmotnosti (rozsah je 20-25), takže neblbni...vytvarovat klidně ano, ale hubnout rozhodně nepotřebuješ. Přesedláním ale na stravu s vynecháním knedlíků a smažených pokrmů nic nezkazíš, jen příjem kalorií by měl být větší, protože hubnout bys opravdu neměla. Spíš si postavu vytvaruj než shazovat kila, která v tvém případě rozhodně nejsou nadbytečná.
Timber (Út, 15. 2. 2011 - 13:02)
Proč myslíš, že je...Si magor...člověk musí mít přísun vápniku a jiných vitámi a mléko obsahuje velké množství těhle vitáminu samozršjmě že obsahuje tuky aůe ne zas tak moc, jasne že mluvím o domácím mléku!!!mléko je nej...!!
Slepička (Út, 15. 2. 2011 - 19:02)
Si magor...člověk musí...Víš kolik já potřebuji vápníku, když stále snáším vajíčka, která mají z vápníku skořápku? Hodně! A představ si, že nepiji žádné mléko - jen zobu zrní a papkám travičku.
Bobeš (Pá, 1. 7. 2011 - 12:07)
Předně, to svinstvo, které...Pokud ale to svinstvo, které se prodává v krámech je bílá voda, pak zase nemůže být až tak škodlivé, jak se zde leckde píše.
Bobeš (Pá, 1. 7. 2011 - 12:07)
No ono ani nemusíš být...A Vy máte nějaký důkaz, že je mléko tak nezdravé?
Bobeš (Pá, 1. 7. 2011 - 12:07)
No právě vedou se o tom...To je pěkně hloupý argument. Také jíme hovězí maso, ale lidské bychom nejedli.
Bobeš (Pá, 1. 7. 2011 - 12:07)
Ale i tento vědec bude..."Med není určen larvám veverko, larvám je určena mateří kašička. Med je potrava pro všechny včely" - to ale nemění nic na tom, že není určen pro lidi a že ho stejně konzumujeme.
Bobeš (Pá, 1. 7. 2011 - 12:07)
Zelenina není pro králíky...Ano, ale maso je svalovina a svalovina není přírodou určena ke konzumaci, nýbrž k pohybu zvířat. Takže bysme správně neměli jíst ani maso. Rostlinstvo je vlastně přírodou určeno býložravcům, takže ani rostlinné produkty bychom neměli konzumovat. Zkrátka, moc by toho na nás asi nezbylo.
Helena (Pá, 1. 7. 2011 - 12:07)
To je pěkně hloupý...Bobeš na to kápnul. Ano, přesně tak to vnímám já. Mléko bývalo často jediné, co drželo lidi ve zdraví..Když bylo a někde i je málo vhodné potravy. Ted je u nás jídel dost,ale často pouze na přežírání. O zdravé stravě to rozhodně není. Jím zdravě a mléko-nebo tvaroh jím každý den.Už pár let se stravuji tímto způsobem a zdravější jsem nikdy tak nebyla. Spíše naopak.
Často si místo jednoho jídla dám syrovátku,ale s trochou mléka-protože by samotná vzheldem k mým aktivitám nestačila.
Podmáslí (Po, 4. 7. 2011 - 19:07)
Podmáslí, jedině podmáslí :)
Mirek (Út, 5. 7. 2011 - 15:07)
Pokud si člověk dá sklenici skutečného mléka,tak je to v pohodě,ale pokud je to mléko v krabici s řepkovým olejem se spotřebou "až někdy XX" tak to pak už není o mléku,ale o produktech průmyslové chemie.Lepší jsou zakysané výrobky,podmáslí,syrovátka a pod.Bohužel většinou i tohle jsou výrobky, které mají upravenou recepturu podle EU s kvalitou a chuťí určenou pro "nové členy EU" tzv.Ostblok..
Věra (Út, 5. 7. 2011 - 15:07)
Pokud si člověk dá...Sežeńte si tibetskou houbu(kefírovou)a to je panečku bašta - žádná chemie.Dělám si kefír,tvaroh a z něj syrovátku.Pomohla mi při odkyselování organismu.
Mirek (Út, 5. 7. 2011 - 17:07)
Sežeńte si tibetskou...Znám a potvrzuji že je to moc dobrý..
Mirek (Út, 5. 7. 2011 - 17:07)
Sežeńte si tibetskou...Znám a potvrzuji, že je to moc dobrý..
Mléko (St, 6. 7. 2011 - 09:07)
především není žádný nápoj, ale potravina. Pokud se pije přiměřeně a v neředěné formě, tak pokud člověk vypije skleničku denně, tak nelze nic namítat. Odtučněné mléko má i horší vstřebatelnost vápníku a riboflavinu, takže zásadně vždy plnotučné. Pokud se kouknete na energetický obsah, tak se moc neliší. Čili lepší čtvrtlitr plnotučného mléka než litr odtučněného.
Mnohem zdravější jsou ovšem zakysané mléčné výrobky. Mají lepší stravitelnost a dietetické vlastnosti.
Dál je nutné upozornit, že asi třetina dospělých má po mléku těžké sračky s možností poškození střeva, protože se jim ztratí enzym, který odborává mléčný cukr. Takže by ho v dospělosti měl pít jen ten, komu chutná a dobře ho snáší. Pro ostatní se najdou vhodnější zdroje vápníku a bílkovin.
! (Ne, 10. 7. 2011 - 15:07)
Pijte mléko, jezte vápník - bude vám stát jako krápník.
Reklama