Zdravé lesní plody
Lesní jahody se pro vysoký obsah vitamínu C doporučují při srdečních nemocech, vysokém krevním tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Léčí žlučníkové, jaterní a krevní choroby a dnu. Jahody obsahují rovněž vitamíny B a E. Odvar nebo kaše z jahod se užívá k ošetření pleti, na hemoroidy, zápach z úst, ekzémy a hnisající rány.
Borůvky jsou vydatným zdrojem antioxidantů, které ničí volné radikály v těle, jež souvisejí s onemocněním rakovinou. Obsahují třísloviny a hodně železa a manganu. Mají protizánětlivé účinky, zlepšují zrak, omlazují a snižují hladinu cukru v krvi. Doporučují se při průjmech, ledvinových kamenech, žaludečních vředech a revmatismu. Výluh z plodů a listů se dává jako obklad při hemoroidech a kožních onemocněních a ke kloktání při angíně.
Brusinky ničí bakterie a mají protizánětlivé účinky, snižují horečku a mírní kašel.
Maliny obsahují vitamíny A,B,C a E, cukry, minerály a silice. Jsou vhodné při cukrovce, špatném trávení a revmatismu. Uvolňují křeče při chorobách žlučníku. Snižují horečku, pomáhají při průjmu. Užívají se na hemoroidy, akné, kožní vyrážky, astma. Doporučují se při kornatění tepen.
Ostružiny jsou zdrojem vitamínu B, C a minerálních látek. Ničí bakterie, pomáhají při průjmu i zácpě, nespavosti, zánětech žaludku, nachlazení a vyčerpání. Podporují krvetvorbu. Jako obklad se osvědčily při onemocněních kůže.
Houby jsou oblíbené pro osobitou vůni a chuť, kuchařky dokáží s jejich pomocí vykouzlit iluzi masa v pokrmu. Obsahují provitamín A, skupinu vitamínů B, protikřivičný vitamín D, který není obsažen v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité rovněž látky jako draslík, vápník, hořčík či železo.
Naďa Myslivcová - ČTK
Komentáře