Potraviny a bylinky při krvácení z dásní
Nezapomínejme na citrusové plody konzumované s bílou kůrou pod slupkou, která má nejvyšší procento bioflavonoidů nepostradatelných pro správné složení krve a struktury dásní. Důležité jsou i naše známé zeleninové odstředěné šťávy, které podle možností připravujeme i v zimním období pro potřebný přísun vitamínu C. Doporučují se i ovocné šťávy, loupaná jablíčka, grepy, pomeranče, mandarinky, kiwi a vše, co napomáhá masáži dásní, které můžeme potírat citronovou šťávou a olejíčkem z čajovníku, stejně jako čistým koncentrovaným gelem z aloe vera.
Z bylinek je to netřesk střešní, aloe vera. Vhodné jsou též šalvějové lístky a naše stará známá sedmikráska - chudobka pro využití do jarních i podzimních salátů.
Bylinkový salát proti zánětu dásní
Šálek čistě oprané řeřichy, řebříčku - listy, později květy, vojtěška - jetel, listy kontryhele obecného, mladé lístky kopřiv, podbělu, mladé výhonky libečku a listů černého rybízu, 20 kvítků sedmikrásky - chudobky, 5 lístků mladých výhonků šalvěje lékařské.
Vše opereme a dáme okapat. V míse smícháme s kvalitní sójovou majonézou, vmícháme pár kapek citronové šťávy, 1 lžičku olivového oleje, špetku soli, 1 malou lžičku medu a dle chuti možno vpravit několik stroužků prolisovaného česneku nebo alespoň česnekové a cibulkové nasekané natě. Můžeme zpikantnit biojogurtem.
Sedmikráskový koktejl
1 l podmáslí nebo acidofilního mléka, 1 větší šálek čerstvých a čistých sedmikrásek anebo šípků, 1/4 l vody.
Směs bylinek zalijeme teplou - nikoliv horkou - vodou, macerujeme asi 4 hodiny. Jsme-li nároční na čas, pak bylinky spaříme a 30 minut luhujeme pod pokličkou. Scedíme a smícháme s podmáslím či acidofilním mlékem. Doslazujeme medem, můžeme ochutit citronovou šťávou. Pijeme vlažné nebo chlazené.
Macerát za studená má výhodu vyššího obsahu vitamínu C, důležitého nejen pro nemocné!
Zdroj: Eva Veškrnová - Jeviště života
- Odpovědět
Pošli odkaz