Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

Význam kvašených zelenin, včetně rychlokvašených (tzv. pickles), je mnohostranný. Jsou snadno stravitelné, protože jsou již částečně chemicky rozložené. Obsahují mnoho enzymů, a tak šetří enzymy našeho těla k jiným účelům; jsou též bohaté na minerální látky a vitaminy. Dodávají také esenciální aminokyseliny, aniž obohacují potravu o cholesterol a nasycené tuky, jako je tomu u masa.

K rychlému kvašení jsou vhodné zvláště kořenové zeleniny: mrkev, celer, pastinák, červená řepa, ředkev, ale také květák, zelí apod. Kvasí se menší množství dobře očištěné a nakrájené zeleniny, která se natlačí do menší láhve, mírně prosolí mořskou solí, zalije vodou a zatíží čistým kamenem. Nechá se stát v místnosti a za 2 - 3 dny je připravena příjemně nakyslá zelenina jako doplněk našeho talíře.

Kvasit se mohou i luštěniny, zvláště sója. Po domácku je to ovšem velmi obtížná procedura, proto dáváme přednost zakoupené hnědé pastě, která se jmenuje MISO. Tato pasta je výsledkem 2 - 7 let trvající fermentace směsi sóji, některého druhu obilí a mořské soli. Kvasným procesem se získávají velmi hodnotné látky, včetně vitaminu B 12, který si tělo nedovede samo vyrobit a proto vznikl zjednodušený názor, že ho lze získat pouze z živočišných výrobků.

O popularitě této pasty svědčí informace, že po události v Černobylu v německých obchodech se zdravou výživou zcela vyprodána. MISO pasta obsahuje totiž kyselinu ethyl-esterovou, u níž japonský výzkumný tým zjistil, že je preventivním prostředkem proti rakovině.

MISO pasta byla znát před 2500 léty v Číně a odtud ji buddhističtí mniši přinesli do Japonska, kde se dále zpracovávala v různých formách. Dodnes Japonsko zásobuje vlastní svět touto významnou poživatinou. Zařadit MISO pastu do našeho reformovaného jídelníčku je nejen vhodné z hlediska vyváženosti zdravé výživy, ale i praktické. Lze ji využít pro rychlou přípravu polévek, omáček i pomazánek. Rozmícháme lžičku pasty ve vlažné převařené vodě a vmícháme do zeleninového vývaru. Nevaříme, abychom nezničili vzácné enzymy, vitaminy a minerální látky.

Zdroj: Miluše Kubíčková - Vůle ke zdravému životu

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (11)

  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    O MISO pastě jsem ještě neslyšela, ale zato jsem už něco slyšela o kimchi, což by měl být nějaký salátek z fermentované zeleniny. Znáte to někdo? Zkoušeli jste ho?

    Dub 19, 2021
  • Obrázek uživatele Daniel
    Daniel (anonym)

    Kimchi znám moc dobře a jím ho několikrát týdně. Je to takový pikantní salátek, který se podle originální receptury dělá s rybí omáčkou. Já mám ale taky rád veganskou verzi bez rybí omáčky. Kimchi je navíc velmi zdravé a patří mezi 5 nejzdravějších potravin na světě.

    Dub 20, 2021
  • Obrázek uživatele Jitka
    Jitka (anonym)

    A kde se dá kimchi koupit? A jaké zdravotní benefity má?

    Dub 21, 2021
  • Obrázek uživatele Návštěvník
    Návštěvník (anonym)

    Nyní bude následovat reklama.

    Dub 21, 2021
  • Obrázek uživatele Markéta
    Markéta (anonym)

    Nevím proč, ale zkoušela jsem již několik kvašených potravin a zatím jsem nenarazila ještě na nic, co by mi nějak moc chutnalo. Vím, že je to zdravé, ale ta chuť….

    Kvě 17, 2022
  • Obrázek uživatele Jarka
    Jarka (anonym)

    Zkoušela jste i miso? My to totiž doma pojídáme ve velkém a všem nám to hodně chutná. Manžel dokonce miso používá i místo soli a já ho dávám do jídla místo bujonu jako dochucovadlo.

    Kvě 18, 2022
  • Obrázek uživatele Pepa
    Pepa (anonym)

    Můj bratr jednoho večera přinesl do hospody Kimči. Když jsem se vrátil do hospody z cigarety, byl tam z toho takový smrad, že jsem se ptal přítomných hostů, který z nich se posral. Ale nikdo se nepřihlásil.

    Kvě 18, 2022
  • Obrázek uživatele jakub
    jakub (anonym)

    není kimchi jako kimchi - většinou smrdí ty tradičně dělané s rybami - existují ale i bez ryb, které tolik nesmrdí. No kvašená zelenina obecně vydává zápach - i kvašené zelí.

    Kvě 18, 2022
  • Obrázek uživatele Emil
    Emil (anonym)

    Já po požití kvašených potravin dostanu křeče a začnu strašně prdět. A když se jdu vysrat, je to úplný porod. Ti, kteří cítili smrad mých hoven po požití kvašených potravin říkali, že se jim z toho chtělo zvracet.

    Kvě 18, 2022
  • Obrázek uživatele Markéta
    Markéta (anonym)

    Miso jsem ještě nezkoušela, zatím co jsem kdy měla fermentované, tak to byla zelenina, tedy velké kousky. Dívala jsem se co to miso je a to je asi nějaká pasta?

    Kvě 20, 2022
  • Obrázek uživatele Jarka
    Jarka (anonym)

    Ano je to miso pasta. Kdyby jste se chtěla podívat a případně vyzkoušet, tak doporučuji mrknout na kojibakers, mají je v několika příchutích. Beru to dokonce i na cesty, protože ss sebou stačí mít jen termosku s teplou vodou a můžete tak připravit jednoduše rychlou svačinu. Míso se totiž dá rozmíchat ve vodě a je hotovo.

    Kvě 21, 2022

Přidat komentář

Reklama

Reklama