Reakce na histamin v potravinách
Pokud je organismus intaktní, spouštějí se určité mechanismy, které likvidují histamin produkovaný vlastním tělem, ale i histamin přijatý do těla potravou. V případě poruchy těchto mechanismů nebo pokud jedinec konzumuje stravu bohatou na histamin, pak podle individuálních dispozic může dojít k projevům stejných symptomů.
Histamin vzniká při mikrobiologickém rozkladu potravin, a proto se velmi hojně vyskytuje v potravinách živočišného původu jako jsou například ryby, mléčné výrobky nebo maso. Kromě toho může být obsažen i ve výrobcich procházejících mikrobiologickým kvašením a fermentací, jako například v pivu, vínu, kyselém zelí, uzeninách a sýru. Pomalu zrající druhy sýrů (starší ročníky goudy, ementál a čedar) obsahují více histaminu než rychle zrající druhy sýrů (mladší ročníky goudy). Měkké sýry jako Camembert a Brie obsahují také větší množství histaminu. Na histamin jsou velmi bohaté výrobky jako extrakty droždí, uzené makrely, uzeniny, sardelové výrobky, šunka a konzervovaný tuňák, dále kávová zrna a černý čaj a víno (červeně víno více než bílé).
Zdroj: Karen a Roland Possin - Základní kniha zdravé výživy, nakladatelství Fontána
Komentáře
Predam jazveciu mast,100%,cerstvu.Cena za 1dc-4 eur.Moznost zaslania na dobierku. » Detail inzerátu
PopradKontakt: miro79@centrum.
http://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek-2010010045
Mna by zaujímalo ako dostat z tela von hystamín s čím ? mám inoleranciu na histamín
zo zníženým DAO. Stravovanie som zmenila ale mam uz poškodene aj bunu alebo niečo také mi vysvetlovala pani doktorka.Mohly by ste mi prosim vas poradtit. Odpoved na moj mail poprosí[email protected]
Vďaka
Děkuji
- Odpovědět
Pošli odkaz