Pokud máte zahrádku, pravděpodobně se u vás alespoň část léta nese ve znamení zavařování. A i když si možná každý rok říkáte, že příště už tolik sklenic zavařovat nebudete, v zimě pak železnou zásobu určitě oceníte. Zavařit navíc můžete téměř všechny druhy zeleniny – zkuste letos některý z méně tradičních druhů.
Čistá voda a nakyslé či nahořklé nápoje jsou nejvhodnější tekutiny do současných veder. Nevhodné jsou sladké a velmi studené nápoje, protože zvyšují pocit žízně. František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu radí, aby lidé pili v průběhu celého dne, a to již od rána. Ranní šálek čaje či kávy neuhradí noční ztráty vody. Člověk není velbloud, aby se napil jednou denně do zásoby, vysvětluje.
Více než polovina vzorků zmrzlin odebraných ve středních Čechách nesplnila hygienické normy. Do konce května hygienici odebrali 108 vzorků, 60 nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které mohou citlivým lidem způsobit závažné zažívací obtíže, uvedla v tiskové zprávě mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.