Reklama

Zdravá výživa

  • Datle Medjool - Zdravý zdroj energie

    13. Zář 23
    Datle Medjool pocházejí z Maroka a jsou jen jednou ze stovek odrůd datlí, ale jako jediným se jim říká "ovoce králů". Datle Medjool se vyznačují sladkou karamelovou chutí a žvýkací strukturo. Původně byly pokrmem pro členy královské rodiny a měly jim pomoci zahnat únavu. Datle Medjool se nyní pěstují v teplých klimatických oblastech po celém světě a výzkumy ukazují, že tato starodávná tvrzení o dodávání energie mohou být pravdivá. Mají také vysoký obsah vitamínů a živin, které mohou přispívat k dalším zdraví prospěšným účinkům.
  • Borůvky: malé plody s velkým přínosem pro zdraví

    21. Srp 23
    Borůvky nejenže lahodí našim chuťovým buňkám, ale nabízejí i nepřeberné množství prospěšných vlastností pro náš organismus. Tyto skvosty plné živin a antioxidantů mají vliv na různé aspekty našeho zdraví, od ochrany buněk před volnými radikály po podporu kardiovaskulárního zdraví a kognitivních funkcí. A co víc, borůvky mohou být naší silnou zbraní v péči o zrak a optimální fungování zažívacího traktu.
  • 3 lahodná smoothie nejen na zahradní party

    3. Srp 23
    Ideálním způsobem, jak dobře zužitkovat ovoce a zeleninu a získat skvělé osvěžující nápoje, které i zasytí, jsou smoothie – čerstvé ovocné a zeleninové koktejly. Přinášíme tři lahodné recepty doplněné originálními tipy od šéfkuchaře Pavola Pikuláka z hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.
  • MTC oleje a ketogenní dieta

    1. Srp 23
    MTC oleje, což je zkratka pro Medium-Chain Triglyceride (triglyceridy středního řetězce). MTC oleje se často používají v různých stravovacích režimech a dietách, zejména při ketogenní dietě. Triglyceridy středního řetězce jsou strukturovány tak, aby byly snadno stravitelné a rychle absorbovatelné tělem. Proto se často doporučují lidem s poruchami trávení nebo střevními problémy.
  • MCT olej C8 - kyselina kaprylová: 10 účinků pro zdraví

    14. Črv 23
    MCT oleje C8, zkráceně označované jako kyselina kaprylová, jsou oleje bohaté na střednědlouhé triglyceridy (MCTs) s vysokým obsahem kyseliny kaprylové. Kyselina kaprylová je jednou z hlavních složek MCT olejů a je získávána zejména z kokosového oleje. MCT oleje C8 jsou populární pro své rychlé a snadné vstřebávání tělem a poskytují okamžitou energii. Kyselina kaprylová také přispívá ke zvýšení metabolického spalování tuků, podporuje mozkovou funkci a může mít i antimikrobiální účinky.
  • Camu Camu: Amazonský superplod plný vitamínu C a antioxidantů

    12. Črv 23
    Camu camu je malý plod rostliny Myrciaria dubia, který se nachází především v amazonské oblasti. Je považován za jednu z nejbohatších přírodních zdrojů vitamínu C na světě, obsahující až 60krát více této látky než pomeranče. Díky svému vysokému obsahu antioxidantů může camu camu podporovat imunitní systém, zlepšovat zdraví kůže a sloužit jako prevence proti některým chronickým onemocněním.
  • Kofein - dobrý sluha, ale zlý pán

    2. Kvě 23
    Téměř 90 % obyvatelstva celého světa užívá kofein denně, ať už ve formě kávy, čaje nebo energetických a colových nápojů. Pro většinu z nás je kofein nezbytnou součástí každodenní rutiny a bez něj si nedokážeme představit den. I když může kofein zlepšit náladu, pozornost a výkonnost, jako každá návyková látka, má své negativní účinky.
  • Potraviny, které mohou způsobit dnu

    21. Dub 23
    Dna je typem artritidy, který se vyskytuje kvůli přítomnosti vysokého množství kyseliny močové v těle. Tato kyselina močová se tvoří v důsledku metabolismu purinů, které jsou obsaženy v některých potravinách. Některé potraviny mohou způsobit zvýšení hladiny kyseliny močové a tedy i zhoršení symptomů dny.
  • Co s vykoledovanými vajíčky?

    11. Dub 23
    Vykoledovaná vajíčka jsou tradičním symbolem Velikonoc a mnoho lidí si je oblíbilo jako součást svátečních tradic. Pokud se také rozhodnete využít tuto velikonoční pochoutku, můžete je připravit zdravým způsobem a dodat tak svému tělu potřebné živiny.
  • Nevolnost po nadměrné konzumaci vajec

    6. Dub 23
    Vejce mají silně soustřeďující, jednosměrně zaměřenou energii. Rychle j dokážou vytvořit přeplnění jin a mají tendenci vytvářet aglomerace (nahromadění). Jsou jinovým tonikem ze skupiny tuků (vaječný žloutek).
  • Mýty a fakta o sóje

    11. Led 23
    Produkty ze sóji jsou již dlouho považovány za skvělý zdroj bílkovin. V západním světě sice sója stále není tolik rozšířená, ale ve východní Asii tvoří produkty jako tofu, miso či tempeh již po staletí základ jídelníčku. Ceněny jsou nejen pro svou všestrannost, ale také pro svou výživnost.
  • Jak odlehčit štědrovečerní hodování

    16. Pro 22
    Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.
  • O Vánocích trpí až 100 000 lidí s celiakií

    13. Pro 22
    Vánoční cukroví, vánočku, tradičního smaženého kapra, nic z toho si nemohou dát děti a dospělí, kterým byla diagnostikována celiakie, závažné a bohužel neléčitelné autoimunitní onemocnění. Pro někoho je to módní trend, ale když pacient s celiakií neodolá pokušení, které je zejména na Vánoce všude okolo nás a sní jídlo obsahující lepek, který pacientům s celiakií poškozuje střevní sliznici a vyvolává zánět, riskuje bolení břicha, nadýmání, průjmy.
  • Jedlé květiny obohatí vaše jídla

    6. Pro 22
    Čerstvé nebo sušené jedlé květiny můžete použít nejen na zdobení dortů, vánočního cukroví, sušenek, ale i do omelet, rýže, těstovin, koktejlů, salátů, kompotů a džemů. Fantazii se meze nekladou. Poupě růže můžete ochutnat třeba na Silvestra ve sklenici se šampaňským.
Reklama
Reklama