Většina čerstvého pečiva v obchodě by měla být křupavá, což se dá zjistit ohmatem a stlačením. Okamžitě poznáme, jestli je pečivo čerstvě upečené nebo dobře rozpečené – stačí lehký stisk, po kterém nesmí zůstat na kůrce žádný otlak.
Období švestek trvá od začátku července až do září a byl by hřích těchto sladkých a zdravých plodů českých zahrad nevyužít! A co si z nich připravit švestkový jahelník? Je to dezert, který oceníte na snídani, jako hlavní jídlo i slavnostní zákusek pro návštěvu.
Pokud máte zahrádku, pravděpodobně se u vás alespoň část léta nese ve znamení zavařování. A i když si možná každý rok říkáte, že příště už tolik sklenic zavařovat nebudete, v zimě pak železnou zásobu určitě oceníte. Zavařit navíc můžete téměř všechny druhy zeleniny – zkuste letos některý z méně tradičních druhů.
Čistá voda a nakyslé či nahořklé nápoje jsou nejvhodnější tekutiny do současných veder. Nevhodné jsou sladké a velmi studené nápoje, protože zvyšují pocit žízně. František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu radí, aby lidé pili v průběhu celého dne, a to již od rána. Ranní šálek čaje či kávy neuhradí noční ztráty vody. Člověk není velbloud, aby se napil jednou denně do zásoby, vysvětluje.
Různé druhy kávy mohou mít různý vliv na zvýšení cholesterolu v krvi, zjistila norská studie. Největší pravděpodobnost zvýšení cholesterolu se projevila u mužů, kteří pijí espresso. U žen může mírnější zvýšení způsobit filtrovaná káva.
Jaké jídlo si vzít s sebou na cestu autem či vlakem namířenou k moři? Přinášíme recept na kornbagetu se sýrem.
Výsledky průzkumu mezi studenty uskutečněného vydavatelem studentských průkazů ISIC ukázaly mnoho zajimavého o jejich stravovacích zvyklostech, například následující:
Více než polovina vzorků zmrzlin odebraných ve středních Čechách nesplnila hygienické normy. Do konce května hygienici odebrali 108 vzorků, 60 nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které mohou citlivým lidem způsobit závažné zažívací obtíže, uvedla  v tiskové zprávě mluvčí středočeských hygieniků Dana Šalamunová.

Stránky